Passejada pels vells i nous carrers d’Esplugues

Roser Camps. Passejada pels vells i nous carrers d’Esplugues. Esplugues de Llobregat. Febrer 2017.  360 pp.

La Roser Camps acaba de publicar el llibre Passejada pels vells i nous carrers d’Esplugues.Lluís Permanyer sap sintetitzar molt bé les virtuts del llibre: “Em sembla molt adient el sistema emprat, ja que aporta una gran quantitat d’informació ben interessant, útil i a voltes sorprenent. El treball s’ha fet amb un rigor exemplar. S’ha dut a terme amb una bona feina d’arxiu, però també s’ha aprofitat amb tot allò que brinda la història oral, que no és poc”.

I acaba: “Així doncs, només trobo motius per felicitar els components del Grup d’Estudis d’Esplugues per aquesta obra ben feta, gràcies a l’entusiasme personal, esperonat per una generositat exemplar i un amor apassionat ver la seva ciutat. Ara aquest llibre serà motiu de lectura i consulta permanent, la qual cosa contribuirà al millor coneixement del passat i del present d’Esplugues.”

I ara unes paraules de l’autora que són el millor estímul perquè us llegiu el llibre que no es limita a explicar l’origen del nom dels carrers sinó que hi aporta les vivències de les persones que se’ls han fet seus: “Aquest treball que teniu a les mans, que parla dels nostres i de la gent que hi ha viscut, es va pensar l’any 1994 arran de la creació del Grup d’Estudis, quan un petit grup de persones que ens coneixem de sempre vam pensar que Esplugues havia de tenir un grup de recerca del nostre passat, de les nostres tradicions, del nostre patrimoni cultural i també perquè no, de les nostres vivències. Tot fent un petit passeig per la memòria dels carrers, que ens queda en el record i la imatge dels paisatges que havíem viscut i dels quals gairebé no en queda res”.

La Roser escriu el seu llibre basant-se en dades d’arxiu i en la seva visió personal i, per tant, subjectiva. El llibre ens parla d’una Esplugues que ja no hi és però que es manté viva en les seves pàgines. Finalment la Roser en l’apartat dels agraïments cita persones que el GEE tenim en gran estima i l’aportació de les quals ha estat fonamental perquè continuem essent una entitat amb una gran vitalitat al servei del nostre poble:  la Mercè Malaret, el Josep Prats, la Roser Vilardell o el Josep Florenza. I deixo pel final l’estimat Andreu Ferret, una persona entranyable que tant va aportar al grup i al coneixement del nostre medi natural.

Scroll to Top