Voluntariat per la Llengua

Hem començat l’any amb una xerrada sobre el voluntariat lingüístic com a fruit del conveni que l’any passat vam firmar per tal de difondre les activitats del voluntariat x la llengua. La Rosa Abós va fer la presentació, a continuació va intervenir l’Eduard Vidal i la presència de persones voluntàries i les intervencions del públic van acabar d’arrodonir un acte que va resultar molt interessant.
L’Eduard Vidal és d’Esplugues i treballa pel Consorci per la Normalització lingüística al CNL Rosas que s’ocupa, entre altres coses, d’impulsar el voluntariat lingüístic a Esplugues de Llobregat, Sant Feliu, Sant Joan i Sant Just.
El Voluntariat per la llengua és un programa de dinamització lingüística per promoure l’ús social del català. Es va crear fa deu anys. L’origen és a la universitat, l’any 2002 s’inicia una experiència pilot en diferents municipis i l’any 2003 s’impulsa a tot el territori pel Consorci de Normalització lingüística. Des d’aleshores s’han format més de 71.000 parelles lingüístiques, 460 a Esplugues de Llobregat.
És una activitat d’aprenentatge centrada en la llengua parlada. L’objectiu és que facin conversa informal en català en 10 trobades d’una hora aproximadament. La persona aprenent ha de tenir un nivell de català oral que li permeti de tenir una conversa i l’objectiu és que amb l’ajuda de la persona voluntària adquireixi fluïdesa en l’ús del català oral.
Com va dir l’Eduard. “el programa de Voluntariat per la llengua pretén, a llarg termini, que els qui fan d’aprenents es facin seva la llengua catalana, la sentin com a pròpia i que els qui fan de voluntaris siguin més fidels al català, que es trobin còmodes sense canviar de llengua davant d’un interlocutor desconegut”.
Si teniu temps i us voleu fer voluntaris o voluntàries visiteu la pàgina web www.vxl.cat i també podeu fer-ho si voleu fer d’aprenents. Una altra manera d’informant-se és al SLC d’Esplugues de Llobregat (Petit Parc de l´Amistat, CM Puig Coca)
L’Eduard ens va explicar que a Esplugues, a més del grup d’Estudis, d’altres entitats com L’Avenç, la Colla de Geganters i el Grup d’Esplai Espurnes han ajudat el Voluntariat per la llengua de diverses maneres. Altres entitats o institucions, com la Biblioteca Pare Miquel d’Esplugues o el Centre de Formació d’Adults Eugeni d’Ors també hi col·laboren.
Va acabar l’acte amb la intervenció de voluntaris i del públic amb un debat animat entre més pessimistes i més optimistes sobre el futur del català. Fet que va demostrar, una vegada més, la preocupació per la llengua que té una bona part de la ciutadania i que ha de servir per avançar en l’ús social de català.
Vídeo al youtube http://youtu.be/2GUlL8TjnkY

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

three × 5 =

Scroll to Top