El Tibet: el conflicte silenciat

La xerrada del 2 de març de l’Albert Carrasco Guasques, responsable de l’ONG Suport Tibet., va servir perquè coneguéssim moltes coses d’aquest gran país que viu un conflicte silenciat. Una setentena de persones van seguir la xerrada en directa i una 12 més la van seguir en directe a través del canal de Youtube de Tele Estudi Esplugues.

El 1950 l’exèrcit xinés va entrar al Tibet i va derrotar fàcilment el feble exèrcit tibetà. Els xinesos imposen una administració conjunta entre el govern xinès i el govern dels lames. Aquest govern no actua sobre tot el Tibet perquè les regions orientals de Kam i Amdo van ser incorporades a Xina. El Tibet tenia un règim feudal i la propietat de la terra era dels lames. Com a conseqüència de la reforma agrària imposada pels xinesos a les provícies esmentades esclata un revolta que s’estén al Tibet i que és derrotada per l’exèrcit xinès el 1959, provocant la mort de miles de tibetans.

Les manifestacions que es produeixen a Lhasa són reprimides durament pels xinesos i els tibetants tenen por perquè pensen que la vida del Dalai-Lama corre perill. El xinesos el conviden a un teatre, però ha d’anar-hi sol i sense escorta i al final, pressionat pels seus seguidors, no es presenta i fuig per salvar la vida protegit per milers de persones que envolten el palau de Potala. Amb ell s’exiliaran milers de tibetans a la ciutat de Dharamsala, al nord de l’Índia, on s’instal·larà el govern tibetà a l’exili.

Fotos al facebook

Seguin l’enllaç podeu veure la conferència o llegiu el número 56 del “Pou del Vernís” per tenir més informació.

Scroll to Top