FESTES DE SANTA MAGDALENA

Durant molts anys els pagesos celebraven la festa de la collita fent-la coincidir amb la festivitat de la seva patrona, Santa Magdalena.

És una festa que compta amb molta tradició i és una oportunitat per a donar a conèixer la cultura del nostre poble. 

Fa uns anys, un grup de persones ocupades en promoure la cultura catalana d’arrel popular i tradicional, va decidir emprendre el procés de recuperació d’aquesta festa. Es van restablir músiques i balls d’Esplugues, però també se’n van crear de nous, tot creant un corpus festiu genuïnament espluguí que fusiona tradició i modernitat des de fa 25 anys.

La música i la dansa són l’essència de les festes de Santa Magdalena. El repertori musical, compost, en gran part, pel músic Marcel Casellas, i el so de la Cobla/Banda de Santa Magdalena marquen el compàs dels balls més representatius, com el Babau, un dels més emblemàtics de la festa. En va fer la coreografia Carles Mas el 1989 i la balla l’Esbart Vila d’Esplugues encara que també es convida a la participació de tots els assistents. La seva corranda final ha esdevingut un crit de guerra festiu sobretot entre les entitats de cultura tradicional d’Esplugues.

El dijous 21 de juliol es faran assajos al carrer i un sopar de carmanyola.

El dia central de la Festa serà el divendres 22, amb els balls propis d’Esplugues al voltant del ginjoler del pati del Casal Robert Brillas i les ofrenes a la copatrona a l’esglèsia de Santa Magdalena.

Altres actes destacats del mateix dia són els Versots, la Carretilada i el Correcarrers, acabant la nit amb un concert al Parc de les Tres Esplugues que comptarà amb el Grup La Fera.

El dissabte 23 s’iniciarà amb un concurs de tapes i aperitius, per continuar amb un concert-vermut i un dinar popular. Per la tarda es durà a terme la tradicional Processó del Ferro. El dia acabarà amb el sopar de Festa Major i el posterior ball.

El diumenge 24 hi ha prevista la Diada Castellera Memorial David Carreras i un concert del centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

Scroll to Top