Neus Català, supervivent del camp de concentració de Ravenbrüsk

La sala ens va quedar petita i molta gent va haver d’estar-se dreta o va haver de seure per terra.
En Joan Puiggròs va fer una introducció explicant els orígens dels Camps de concentració i com funcionaven il·lustrada amb imatges colpidores que podeu veure a la galeria, també va voler destacar de la Neus la seva voluntat de lluita que és un exemple per a tothom.
Elisenda Belenguer, biògrafa i amiga ens va fer una breu biografia entre la qual podem destacar els aspectes següents. Neus Català Pallejà, membre de les Joventuts del PSUC durant la Guerra Civil Espanyola, és l’única supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück. Va néixer al 1915 als Guiamets (Priorat). Diplomada en infermeria el 1937. Al començament de la Guerra Civil es va traslladar a Barcelona. L’any 1939 va creuar la frontera amb 180 nens, orfes de la colònia Negrín de Premià de Dalt, que estaven al seu càrrec. Col·laborà en activitats de la Resistència, amb el seu marit centralitzant a casa seva la recepció i transmissió de missatges, armes i documentació. Va fer d’enllaç fins que un apotecari de Sarlat la va denunciar als nazis, la qual cosa va provocar la seva detenció el 1943. Fou reclosa i maltractada a Llemotges i l’any 1944 fou deportada a Ravensbrück on va ser obligada a treballar a la indústria de l’armament. Després del seu alliberament, tornà a França on continuaria la seva lluita clandestina contra el franquisme.
Actualment presideix l’Amical de Ravensbrück. La Generalitat de Catalunya la guardonà amb la Creu de Sant Jordi el 2005. Ha estat escollida Catalana de l’Any 2006 per la seva tasca de defensa de la memòria de més de 92.000 dones mortes que van morir a Ravensbrück.
La Neus Català ens va colpir amb el seu testimoni i amb el seu compromís, compartit amb d’altres supervivents, d’explicar la barbàrie per intentar que coses com aquesta no es tornin a repetir.
Vam acabar amb les intervencions del públic i prenent unes galetes i un refresc.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

12 + five =

Scroll to Top