ENTITAT DEL MES: Colla dels Tres Tombs d’Esplugues

La Colla dels Tres Tombs d’Esplugues, som una entitat que va néixer l’any 1996, amb la voluntat d’organitzar i promocionar a Esplugues la Festa dels Tres Tombs, pel gaudi de tots els veïns i veïnes de la ciutat. Per això també volem recuperar, reparar i lluir els antics carros que havien circulat pels carrers de les nostres poblacions i que es troben en desús. Actualment som més d’un centenar els socis que formem la Colla.

Quina és la vostra tasca principal? Quines activitats destacaríeu?Logo Tres Tombs

La nostra tasca principal és la celebració de la Festa dels Tres Tombs a Esplugues. Una festa que a Esplugues ha estat molt arrelada i ha tingut molta tradició i celebració, als seus inicis, organitzada pels pagesos i ramaders del poble. A Esplugues la Festa ha tingut tres èpoques, la primera es va acabar l’any 1936, la segona, es va mantenir del 1942 al 1959, i la tercera, iniciada amb la fundació de la Colla dels Tres Tombs l’any 1996, de la que enguany celebrem el 25è aniversari. La celebració de la Festa a Esplugues, està establerta anualment pel segon diumenge de març. Lamentablement aquest 2020 i 2021, no serà possible.

A més de la Festa dels Tres Tombs, destaquem la celebració de la Festivitat de Sant Antoni Abat, patró dels animals de peu rodó i origen de la Festa.
El nomenament de l’Abanderat i del Cos de Bandera, amb l’acte de l’intercanvi de la Bandera.
La lectura del Pregó de la Festa. L’esmorzar de traginer, obert als participants, socis i a tota la població. El guarniment del Carro del Sant. El lluïment dels cavalls i dels carros de la nostra Colla i de les poblacions convidades. Concurs de fotografia. La participació anual a la Trobada Nacional de Catalunya.
És important també, la participació amb els nostres carros a les Festes d’altres poblacions, de la que en som ben valorats i considerats.
A més, també organitzem el Concurs de Manejabilitat amb Carro de Pagès.

A la Festa Major, portem amb un break, al pregoner de l’any, fins a l’Ajuntament i passegem als veïns, fent un tomb pels carrers d’Esplugues amb unes tartanes.
Abans de l’inici de la cavalcada de Reis, portem amb un break a Ses Majestats, Melcior, Gaspar i Baltasar fins a Esplugues.

“El voluntariat ens aporta col·laboració, ànims i satisfacció, sense els voluntaris no seria possible organitzar i celebrar la Festa dels Tres Tombs com cal”

Qui pot participar en les vostres activitats?

La Colla dels Tres Tombs està oberta a tothom, homes, dones i fills, que tinguin interès a mantenir la Festa, els Tres Tombs i els hi agradi el món del cavall. Tots els socis que formen part de la Colla són voluntaris. La junta s’encarrega de gestionar i organitzar tots els actes i activitats, a les que participen els socis.

Carros tres tombs

 

Com s’implica el voluntariat a l’entitat?

Els voluntaris s’impliquen amb voluntat i decisió, compromís, responsabilitat i complicitat. N’hi ha que ajuden el dia de la Festa, preparant i distribuint l’esmorzar, tenint cura de les barbacoes i del subministrament a les taules, venent tortells. Així com acompanyant als carruatges i als cavalls. D’altres durant tot l’any, amb les altres activitats que es programen, actualitzant les xarxes socials i també tenint cura amb el manteniment i reparació dels carros que hem recuperat.

Què us aporta el voluntariat?

El voluntariat ens aporta col·laboració, ànims i satisfacció, sense els voluntaris no seria possible organitzar un esmorzar per a 400 persones, ni celebrar la Festa dels Tres Tombs com cal. La Colla n’estem molt d’agraïts als voluntaris.

“Involucrant-te en un projecte de cultura, només hi pots trobar coses bones”

Exhibicio tres tombs

 

Quins reptes de futur us marqueu?

El principal és el de mantenir la Festa dels Tres Tombs, és una festa de molta volada i de força renom la que hem assolit a Esplugues, com es pot comprovar, pels carreters que hi volen assistir i per la gentada que envolta els carrers, per veure passar els Tres Tombs.
Enguany volíem celebrar el 25è aniversari de la Colla, però a causa de la pandèmia i exigències proCovid, ens plantegem celebrar-ho l’any vinent d’una forma excepcional.

 

Què li diríeu a una persona que s’està plantejant vincular-se a una entitat o realitzar un voluntariat?

Que ho faci i que no s’ho pensi més. Si té ganes d’involucrar-se a un projecte de cultura, només hi trobarà coses bones. La nostra experiència ens ha ensenyat que és com formar part d’una nova família.

Vols saber més?
Plaça de Santa Magdalena, 9 (Ens trobareu els dimarts de 20,30 a 21,30 h)
@Colla Tres Tombs Esplugues
Scroll to Top