ESPLUGUES CELEBRA EL DIA DEL VOLUNTARIAT

5 de desembre de 2018

El 5 de desembre és el dia internacional del voluntariat. L’Assemblea de l’ONU, l’any 1985, va fixar aquesta data per reconèixer el compromís de les persones voluntàries arreu del món.
En aquest sentit, el dissabte 1 de desembre, vam celebrar el Dia del Voluntariat a l’Espai Baronda d’Esplugues. L’acte va comptar amb la presència d’un centenar de persones: entitats i voluntariat de la ciutat, equip de govern i el president de la Federació Catalana de Voluntariat Social, entre d’altres.

 

La promoció de l’associacionisme i voluntariat, un compromís de ciutat
L’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, va obrir l’acte posant en valor el compromís de les persones que dediquen part del seu temps a fer voluntariat, al voltant de 2.000 a Esplugues. També va fer referència a l’aposta per l’associacionisme i el voluntariat a la ciutat, que es manifesta amb la posada en marxa del Punt de Voluntariat i Suport Associatiu d’Esplugues i la renovació del Portal web. “Necessitem voluntariat per la ciutat, pel país, pel món”, apuntava l’alcaldessa.

 

Conferència a càrrec del president de la Federació Catalana de Voluntariat Social
En Jordi Balot, president de la Federació Catalana de Voluntariat Social, va dur a terme una conferència sobre voluntariat. Partint de l’experiència pròpia i del seu càrrec com a president, va parlar de la importància de reconèixer i potenciar la tasca voluntària. En el seu discurs argumentava que ‘Les entitats de voluntariat són els primers que detecten les necessitats emergents’ i que ‘Hem de fer-nos valer com a voluntaris i voluntàries’. De fet, un dels principals reptes que apunta és donar valor al voluntariat.

Presentació del vídeo ‘Fem voluntariat’
A continuació, alumnes de l’Escola Garbí, van presentar el vídeo Fem voluntariat, elaborat en el marc de l’activitat de Servei Comunitari, amb el suport de l’Ajuntament. El vídeo mostra l’experiència de persones voluntàries de diferents entitats d’Esplugues (AVV Centre, Fundació Finestrelles, Fundació Santa Magdalena, Associació Progat Esplugues, Associació DIAS, Club Gimnàstica Esplugues – Les Moreres, Colla de Castellers d’Esplugues i Esplai Espurnes).

El voluntariat que mou el món
La jornada va continuar amb una taula rodona que tenia com a objectiu conèixer l’experiència d’entitats de la ciutat en les quals el voluntariat és una peça fonamental per al seu funcionament. A la taula van participar representants de l’Associació de dones La Plana, Creu Roja Esplugues-Sant Just, Fundació Finestrelles i Esplai Espurnes.

Durant la conversa es va parlar de la importància del voluntariat. De fet, les participants afirmen que “gràcies a les entitats, les ciutats funcionen millor”, i que cal tenir en compte que “les nostres entitats, sense voluntariat, no existirien”. Pel que fa a les principals dificultats que tenen les entitats en la gestió del voluntariat, les participants comentaven que “el més difícil per les entitats és mantenir el compromís del voluntari/a, és millor fer poc però constant” i que “la falta de temps, la burocràcia i el relleu de les juntes és el que més ens complica les tasques a les entitats”. Es va fer èmfasi en la importància de cuidar el voluntariat per tal de fidelitzar-lo a l’entitat. També es va establir el repte prioritari de fer xarxa entre les entitats del municipi.  En definitiva, es va fer palès que “Si fas voluntariat: t’encoratges, mous el món… coneixeràs un món que no et podies ni imaginar”, en paraules de l’Eva Aragón de la Fundació Finestrelles.

Actuació musical i refrigeri
L’acte va finalitzar amb una actuació a càrrec de Corals Musicorum, que va cantar una suite del Rei Lleó.

A continuació, va haver-hi un petit refrigeri per compartir experiències i fer xarxa.

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

five × 5 =

Scroll to Top