SERVEI COMUNITARI

12 d’abril de 2018

Entitat redactora: Creu Roja a Esplugues de Llobregat – Sant Just Desvern

L’impuls del servei comunitari, per part del Departament d’Educació, per a l’alumnat de secundària obligatòria és una acció que vol promoure que els alumnes experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania, i  posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat. Aquesta proposta  serà efectiva pel curs 2020-2021 com activitat curricular per a tots els centre educatius. En aquests moments, són els centres que realitzen activitats de Servei Comunitari com a bones pràctiques de la seva acció acadèmica diària.

Des de la Creu Roja a Esplugues de Llobregat – Sant Just Desvern duem dos anys treballant en aquesta línia amb instituts de la localitat. Pretenem donar resposta a aquesta proposta educativa mitjançant les nostres activitats i projectes participatius on donem cabuda als i les alumnes dels centres perquè puguin realitzar tasques relacionades amb el Servei Comunitari.

Com a entitat entenem que el servei comunitari no supleix la funció de les nostres persones voluntàries ni de l’equip tècnic. L’alumnat és una figura col·laborativa i participativa que desenvolupa accions pròpies de l’entitat d’acord a les seves competències curriculars definides prèviament amb el professorat del centre de referència.

Durant el curs escolar 2016/2017 vàrem comptar al llarg de la setmana del 12 al 16 de juny amb la participació de 9 alumnes de 1r de batxillerat de l’Escola Isabel de Villena. Les tasques desenvolupades s’encabien en les activitats proposades al col·lectiu major de 65  anys. Varen participar, amb el suport de la persona voluntària de referència de l’activitat, en tallers de promoció de la salut (ioga i passejades), prevenció i millora de les habilitats  cognitives (taller de memòria), participació i millora de les relacions personals (taller de digitalització de dispositius mòbils) i seguiment i control de signes vitals (presa de biomesures i glucèmia).

Taller de digitalització amb dispositius mòbils
Taller de memòria

 

 

 

 

 

 

 

En aquest curs escolar 2017/2018, des de mitjans de març, estem comptant amb la participació de 26 alumnes de 1r de batxillerat del Col·legi Natzaret que realitzen les seves hores de Servei Comunitari en dos àmbits d’actuació: Intervenció Social i Serveis Preventius. En aquest darrer estan rebent nocions bàsiques de primers auxilis per poder abordar qualsevol situació d’emergència en la que puguin estar presents. Pel que fa a l’àmbit social, participen en projectes i activitats adreçades en l’atenció a persones majors de 65 anys a les que a través de trucades telefòniques i la realització d’enquestes, els hi fan un seguiment del seu estat de benestar físic i de salut.

‘’El otro día estuvimos hablando con las personas mayores para ver cómo estaban, mientras hablábamos se iban creando lazos, entre ellas y nosotros’’ D.M. (estudiant Col·legi Natzaret).

‘’He disfrutado mucho durante este voluntariado porque hemos estado en contacto directo con gente mayor que se encuentra sola, vive con alguien o tiene alguna discapacidad y me he sentido muy cómoda hablando con estas personas.’’ M.G. (estudiant Col·legi Natzaret).

‘’Hemos aprendido mucho sobre primeros auxilios, a parte el voluntariado es muy interesante. La parte de voluntariado en que hemos hecho con las personas mayores en
muy satisfactoria’’ J.M. (estudiant Col·legi Natzaret).

Tanmateix destacar que com a entitat hem de plantejar-nos un cronograma acurat de les
activitats que podem oferir a l’alumnat per adequar-nos no sols a les pròpies necessitats que
tenim sinó també a les pràctiques en les que l’alumnat pot participar d’acord a les competències curriculars que es volen treballar.

Positivament destacar l’alta disposició i il·lusió dels alumnes als que hem acollit. Són joves molt participatius i amb una molt bona empenta a l’hora d’implicar-se en la tasca que  desenvolupen.

L’experiència de ser una part implicada i receptora d’alumnat del Servei Comunitari és molt
enriquidora per a la institució, doncs fa possible transmetre, de primera mà, la nostra missió i visió a través de les accions que desenvolupa Creu Roja a un col·lectiu jove.

El 25 de maig de 2017 es constitueix a Esplugues la Comissió de Servei Comunitari dins del
Pla Educatiu d’Entorn del municipi promogut des del Servei Educatiu del Baix Llobregat VIII. La Comissió està representada per una persona referent de cada centre educatiu del municipi, representats del Servei Educatiu del Baix Llobregat, representats de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat i la Creu Roja d’Esplugues de Llobregat – Sant Just Desvern, com a entitat col·laboradora.

L’objectiu de la comissió és donar eines útils per vincular la pràctica del Servei necessitats del territori i enfortir la xarxa comunitària. En aquest sentit, la línea d’actuació és
facilitar el desenvolupament dels projectes de Servei Comunitari als centres educatius, a través del contacte i la coordinació amb les entitats d’àmbit social.

Des de Creu Roja, i com a part implicada en la Comissió, instem a la resta d’entitats del municipi a que participin en la formació del proper 17 d’abril perquè coneguin què és el Servei Comunitari i pugin formar-ne part.

1 comentari a “SERVEI COMUNITARI”

  1. Felicitats per l’article.
    És mol aclaridor i posa en valor la tasca de l’entitat compromesa amb els joves i la localitat.
    Ànims i felicitats
    Juanjo Gómez
    Coordinador del Servei Educatiu

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

three × two =

Scroll to Top