ACTIVITAT DEL MES: FESTA DE SANTA MAGDALENA

Com cada any es celebra la Festa de Santa Magdalena, patrona de la ciutat, on es podrà gaudir d’un gran nombre d’esdeveniments vinculats a la  cultura d’arrel tradicional i popular catalana, essent els protagonistes el ball, la música, el foc i els castells.

La celebració es durà a terme del 19 al 23 de juliol, i  estarà plena d’activitats per a tots els públics. Alguns dels actes destacats són l’homenatge al Ginjoler, el seguici i les ofrenes a la Santa, la cercavila correbars, així com els balls de gegants, de bastons, del Bo-bo i molts d’altres. El moment més destacat, però, és el de dissabte amb l’espectacular Processó del Ferro, amb gralles, bastoners, músics i foc.

Hem parlat amb la Coordinadora d’entitats culturals d’Esplugues que forma part de l’organització de l’esdeveniment  perquè ens expliqui que podrem trobar durant aquests 5 dies de festa.

En que consisteix la vostra entitat?

La Coordinadora és una entitat d’entitats, en formen part les diferents associacions de cultura popular d’Esplugues ( Gegants, Castells, Esbart, Diables, Bastons…) La nostra tasca es coordinar les festes majors a nivell d’activitats i d’horaris.  A banda, també tenim altres projectes transversals, que  poden ser anuals o bé a llarg termini, per difondre la cultura popular. El nostre objectiu és donar a conèixer els elements identitaris d’Esplugues quant a cultura popular i fomentar la sensibilitat envers als mateixos.

Quines activitats hi podem trobar?

La festa s’inagurarà el dia 19 de juliol a la Plaça Pare Miquel d’Esplugues  amb els tocs de campanes. Aquesta activitat està dirigida per l’associació de veïns d’Esplugues, la parròquia de Santa Magdalena i la Coordinadora d’entitats de Cultura Popular. Al llarg dels diversos dies hi haurà diferents esdeveniments, com per exemple: la Processó del Ferro, un concert-vermut, la carretillada i el correbars. També hi haurà espais per gaudir dels balls tradicionals, d’un sopar de carmanyola i de música, de la mà del grup tradicional “El Paraigua” i de l’orquestra “ All i Oli”. 

 FInalment la festa conclourà el dia 23 de juliol amb la Diada Castellera, memorial a David Carreras.

Com funcioneu?

La tasca fonamental és coordinar les activitats. Es treballa per Comissions, de les quals en formen part persones de les diferents colles, i pel que fa a la junta, cada membre s’ocupa de diferents qüestions. 

Habitualment, es funciona de manera assamblearia, de manera que a les assemblees és on es decideixen les accions que es duran a terme entre totes les entitats.

Que pot fer una persona que vulgui col·laborar amb vosaltres de manera voluntària?

Només s’ha de posar en contacte amb nosaltres i la rebrem amb els braços ben oberts. Estem molt  agraïts de rebre la participació de les diverses colles de la ciutat.

Què li diríeu a una persona, que s’està plantejant fer voluntariat?

Que ho faci amb il·lusió i actitud positiva. De vegades hi ha gent que fa les coses amb desmotivació i queixes. La tasca voluntària que duus a terme t’ha d’omplir i t’ha de fer sentir realitzat.

Scroll to Top