Entitat del mes: Club Escola Esportiva Espluguenc d’Escacs

Entrevistem al José Antonio García, president del Club Escola Esportiva Espluguenc d’Escacs creat al 2008 amb la intenció de fer una aposta forta per l’ensenyament de qualitat del seu joc-esport, especialment als jovents, amb professorat format i titulat per les tasques formatives d’aprenentatge i transmissió de valors.
Som una entitat esportiva de caràcter social, vinculada al barri de La Plana i fundada fa més d’11 anys, que promociona l’aprenentatge, estudi i pràctica dels escacs, amb especial èmfasi en la inclusió de les dones i les noies. (en la nostra curta història hem federat 116 esportistes dels quals 30 han estat dones i noies).
logo escacsTambé hem digitalitzat tots els nostres cursos per nivells, oferim a l’alumnat les eines més punteres per un aprenentatge escalat, enfocats a la compressió i resolució de problemes en lloc de la memorització.
Tenim una massa social formada per alumnes, jugadors, pares i mares, d’aproximadament unes trenta i cinquanta persones, segons la temporada, agrupades al voltant de les diverses activitats que es duen a terme a l’entitat, com són:
Escola Esportiva d’Escacs, Lliga Catalana per equips, Campionats de Catalunya per edats, Campionats d’Espanya d’edats, Campionats Internacionals Individuals.

Quina és la vostra tasca principal? Quines activitats destacaríeu?

La nostra activitat principal és la promoció dels escacs base, però sense perdre de vista les diferents competicions en les quals participem a nivell federat tant d’equips com individuals.
Destacaríem les jornades d’escacs que fem a les escoles tant a la nostra entitat com als col·legis d’Esplugues i/o del Baix Llobregat que ens ho demanen.
Per descomptat l’activitat “reina” de la nostra entitat són les competicions per edats, tant a les fases prèvies del Baix Llobregat com a les Finals del Campionat de Catalunya d’edats així com el Campionat d’Espanya d’edats.

La participació en la Lliga catalana també és molt important per a nosaltres, som un club basat en el treball de ‘cantera’ i ens costa més pujar de categoria, a pesar d’això militem a Primera Provincial i aguantarem tot el que puguem. De moment fa 4 temporades que resistim a Primera amb un equip molt jove.
Al Club Escola Esportiva Espluguenc d’Escacs tenim l’orgull de tenir el primer tècnic d’esports en escacs del Baix Llobregat en aconseguir la titulació i que dóna empenta a la promoció dels escacs escolars a Esplugues.
En paral·lel a les activitats pròpies de Club, també mantenim una oferta constant d’activitats en línia a tota la població d’Esplugues, cursos virtuals d’iniciació, de nivell intermedi, i nivell bàsic mitjançant la nostra plataforma moodle.

Disposem de sala pròpia de joc a PlayChess.com amb vídeo i àudio en temps real, i una comunitat d’escacs a Lichess.org, on organitzem tornejos per equips amb altres Clubs i activitats dirigides a tota la comunitat de Playful Esplugues.

“Els voluntaris ens aporten la força per continuar endavant amb l’entitat”

Qui pot participar en les vostres activitats?exhibició

Qualsevol persona pot participar de les activitats socials que fem al club.
Cada divendres a la tarda realitzem una sessió de portes obertes on tothom pot venir i conèixer el que fem, a més durant la Festa Major duem a terme l’activitat, “Gaudim dels escacs” i “Escacs Base“. Per poder participar i gaudir de més serveis tenim dos tipus de soci, el simpatitzant i el federat, aquest últim pot participar en campionats oficials individuals i per equips.

Com s’implica el voluntariat a l’entitat?

Els voluntaris donen suport en l’acompanyament a competicions, ajudant amb els desplaçaments a més també fent difusió de les nostres activitats, participant i col·laborant en la millora de materials i de les instal·lacions.

Què us aporta el voluntariat?

El nostre voluntariat són les mateixes famílies, que es dediquen a promoure les activitats o aficions que agraden als seus fills i filles. Ens aporten la força per continuar endavant amb l’entitat.

aula virtualQuins reptes de futur us marqueu?

Tres reptes per Esplugues i un per nosaltres:

  1. Cap nen ni nena d’Esplugues sense saber jugar a escacs
  2. Implantar un Campionat Escolar d’Escacs Individual i per equips, anuals entre tots els centres educatius d’Esplugues
  3. Impulsar la creació d’una Escola Municipal d’Escacs
  4. Tenir més socis/ies simpatitzants i/o federats.

Augmentar la nostra base social és necessari per al bon manteniment de les instal·lacions del Club, ja que disposem de local propi, i això implica una despesa força elevada, incrementada per l’adequació a les noves normatives sanitàries, que permeten al Club poder continuar oferim uns escacs de qualitat a tota la població d’Esplugues.

Què li diríeu a una persona que s’està plantejant vincular-se a una entitat o realitzar un voluntariat?

Li diríem que vingui, que ens conegui, que gaudeixi d’una tarda d’escacs i que segur que s’ho passarà mot bé, a més també ens pot aportar el seu punt de vista i ajudar-nos a millorar.

VOLS SABER MÉS DE L’ENTITAT?

C/ Josep Miquel Quintana, 6-8 (dilluns, dimarts, dijous i divendres de 18.30h a 20.00h)

682105448

Scroll to Top