ENTITAT DEL MES: L’Avenç Centre Cultural

11 de febrer de 2020

L’Avenç, Centre Cultural, és una entitat emmarcada dins el divers moviment ateneístic català, creada a l’any 1906 i sense aturar mai la seva activitat i presència a Esplugues.
Tenen una massa social formada, aproximadament per 700 persones, agrupades al voltant de les diverses seccions que formen L’Avenç i que són:

 • Secció de teatre L’Endoll
 • Imatge 74
 • Secció Sardanista
 • Secció de Columbicultura
 • Secció d’excursionisme GELADE
 • Secció d’espeleologia SIES
 • Secció de Billar
 • Secció de Pescadors
 • Penya Barcelonista L’Avenç
 • Secció de Tenis Taula
 • Secció de radio Esplugues FM
 • Secció de Fotografia
 • Club d’Escacs L’Avenç (com entitat adherida)

A més a més de les seccions, tenen seu a l’entitat la Societat Coral Centenària, La Coloma, l’Agrupament Escolta Sant Jordi, Crònica de la Vida d’Esplugues i Òmnium Cultural d’Esplugues.

Finalment, fan les seves activitats principalment a L’Avenç la Coordinadora d’associacions per la llengua CAL, Taller Flamenco i l’Associació de Futbol Botons.

Quina és la vostra tasca principal? Quines activitats destacaríeu?

La nostra activitat principal és la promoció del teatre i les arts escèniques en general, però sense perdre de vista les diferents activitats de les nostres seccions, que abasten un munt d’activitats esportives que van des de l’excursionisme, espeleologia, coloms i pesca esportiva, tennis taula, billar i escacs o les activitats culturals, com la promoció de la sardana, el ball en general, la fotografia, la radio amateur o el cinema i el món audiovisual.

També mantenim una penya esportiva, en concret la Penya Barcelonista L’Avenç i diversos acords amb altres entitats que es dediquen a la promoció de la llengua i cultura catalana, l’escoltisme, el cant coral o el periodisme.

A L’Avenç tenim l’orgull d’acollir les entitats més antigues d’Esplugues, com són La Crònica de la Vida d’Esplugues, l’Agrupament Escolta Sant Jordi, el Club d’Escacs Esplugues i la Societat Coral Centenària La Coloma.
En paral·lel a L’Avenç també mantenim una oferta constant d’activitats, casals d’estiu,  cursets i tallers que abasten des del debat social a les activitats de cura del propi cos, fet que ens permet una gran diversitat d’activitats i complicitats amb altres entitats, comerços, institucions i persones en particular, mostrant una gran diversitat d’opcions d’oci, enriquiment cultural o de compromís social amb Esplugues i el país en general.

Qui pot participar en les vostres activitats?

Qualsevol persona pot participar de les activitats de L’Avenç ja que estan obertes al públic en general, ja siguin tallers, cursos, xerrades, espectaclesteatrals o musicals o qualsevol activitat

que es planteja com a pública.

L’única limitació, o restricció, són les activitats competitives programades, que necessiten d’una llicència federativa, fet que des de L’Avenç i les respectives seccions tramitem.

 

 

Com s’implica el voluntariat a l’entitat?

Les més de 12 seccions que composen L’Avenç ja suposen, com a mínim, una seixantena de persones actives fent voluntariat a les diverses juntes directives de cada secció, organitzant activitats de tota mena de forma altruista en una societat on, dia a dia, cada cop és més complex fer qualsevol cosa.

 

“Les seccions ja suposen una seixantena de persones voluntàries”

 

Què us aporta el voluntariat?

 El voluntariat? Les persones que voluntàriament es dediquen a promoure les activitats o aficions que els agrada, ens aporten la vitalitat necessària per tirar endavant l’entitat.

Sense saber-ho aporten, a més, altres valors com l’organització democràtica de la pròpia associació, amb les seves respectives assemblees i reunions per decidir i organitzar activitats.

El voluntariat esdevé el principal motor de la societat civil catalana, aquest fet es demostra amb la capacitat d’autoorganització i de l’enorme quantitat d’associacions i entitats que hi ha  a Esplugues i Catalunya en general.

Quins reptes de futur us marqueu?

Des d’un punt de vista merament cultural o esportiu el principal repte és mantenir i fer créixer les activitats pròpies de cada secció i poder donar sortida a les iniciatives que les persones associades vulguin tirar endavant.

El darrer exemple que tenim és la recuperació de la radio a Esplugues, creant una nova secció a L’Avenç.

L’altre repte és el manteniment, costosíssim, de les instal·lacions, L’Avenç disposa de local propi, pel que paguem IBI com qualsevol propietari, i hem de fer front a les despeses de manteniment, modernització i adequació a la normativa vigent, fet que comporta molts maldecaps a les persones que, altruistament, treballem per L’Avenç i Esplugues en general.

Què li diríeu a una persona que s’està plantejant vincular-se a una entitat o realitzar un voluntariat?

Li diríem que s’acosti a L’Avenç, per si podem acompanyar-la o simplement assessorar-la, i també animem  a tothom a que participi de les diverses entitats, ja sigui per participar de la cultura popular o col·laborar per mantenir el ball de la gent gran, per fer possible mantenir la riquesa cultural i esportiva d’Esplugues i sentir-se part integrant de la societat espluguina en general.
 

 VOLS SABER MÉS DE L’ENTITAT?

 C/ Àngel Guimerà, 27-29 (de dilluns a divendres de 16:30h a 19:30h)
  93 513 54 45
 @avenccentrecultural
  @lavenccentrecultural
 @AvencEsplugues
 centre@avencesplugues.cat

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

one × 1 =

Scroll to Top