Inauguració de l’exposició “50 anys sense Raval”

Dimecres 4 de juliol a les 19.30 es va inaugurar al Casal Robert Brillas l’exposició “50 anys sense Raval” realitzada per l’Arxiu Municipal d’Esplugues i el GEE. El Josep Florenza va comentar que “havia gaudit com un nen amb sabates noves” i també ho han fet les famílies que havien viscut al Raval i la gent que van conèixer el barri i van viure l’enderrocament.

Les paraules del Josep: “Una exposició ben feta ent en la forma com en el contingut. Excepcional, genial”, la resumeixen perfectament. Van intervenir la Marta de Planell, coordinadora tècnica de l’arxiu, la Rosa Abós, presidenta del GEE, i la Maribel Aguilera, regidora de cultura. Al final de l’article reproduïm els discursos.

Si encara no l’heu vista recordeu que encara la podeu veure de dilluns a dissabte de 18 a 21 hores fins el 31 de juliol i el dia de Santa Magdalena (diumenge 22) d’11 a 14 i de 17 a 21 hores.

Intervenció de Marta de Planell:

“Bona tarda a tothom

Benvinguts a l’acte d’inauguració de l’exposició “50 anys sense el Raval”. Ens acompanyen Maribel Aguilera, com a Regidora de Patrimoni Cultural i també de Cultura; Rosa Abós, presidenta del Grup d’Estudis d’Esplugues.

Per si algú no em coneix, sóc Marta de Planell, responsable de l’arxiu municipal.

Aquesta exposició és la primera activitat que mostra el resultat del treball fet per l’Arxiu en col·laboració amb el Grup d’Estudis al voltant del record dels 50 anys de la desaparició del Raval amb la construcció de l’autopista.

El projecte ja realitzat amb l’exposició i les activitats que la seguiran és recopilar la informació existent i buscar-ne de nova per omplir un buit en el coneixement històric d’una part de la ciutat d’Esplugues que, amb la seva desaparició física, també corria el risc de desaparèixer de la nostra memòria col·lectiva. Amb el volum de documentació que hem pogut treballar i amb les noves aportacions que a partir d’aquí esperem recollir, creiem que aquest objectiu ja ha estat assolit.

La investigació realitzada fins ara, a més de la consulta de la documentació existent a l’arxiu municipal, s’ha centrat en els documents notarials (sobretot de l’Arxiu de Protocols de Barcelona) per reseguir l’evolució històrica del Raval des del seu sorgiment al segle XVIII; buidatge de revistes i llibres; i la consulta de l’expedient sobre la construcció de l’autopista, custodiat a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

L’exposició s’estructura en 7 apartats.

En el primer, titulat “Esplugues abans del Raval” tracta de com la propietat de la zona va passar de la família Picalqués als Terré i d’aquests als Darnius. Es comenten les tres primeres cases existents en aquesta zona abans d’haver-hi el Raval: Can Carbonell, la casa de Jeroni Pasqual i el mas Puig (després conegut com a mas Ferrer, cal Baldiri i cal Franco).

El segon apartat se centra en l’Hostal de Picalqués, un establiment important, de pes, el trasllat del qual de la carretera antiga a la nova, va ser el motiu de l’origen del Raval. 

En tercer lloc, estudiem el Raval com a nucli de població: com, després de marxar l’hostal de la carretera antiga, i la pèrdua d’importància que això suposava per a la zona, hi va haver un procés d’”urbanitació” que va conduir a la creació del nou nucli del Raval.

Com a punt número 4, la població, on es reflecteix el nombre d’habitants del Raval en relació a Esplugues, l’origen dels seus veïns i veïnes, i la seva activitat laboral.

El cinquè àmbit correspon a uns “Retalls de la vida al Raval”, que recull fets que ens han explicat, vivències com les revetlles, l’escola de les monges, etc.

El sisè i penúltim apartat, “Les cases i la seva gent” és el més ampli de l’exposició. Es tracta de les cases del Raval que hi havia en el moment de l’enderrocament, el 1968, amb esment dels propietaris i la gent hi vivia que hem pogut esbrinar.

Finalment, l’exposició es clou amb “L’autopista”, àmbit dividit en dos apartats, el que fa referència als orígens, el primer projecte d’autopista, les gestions que va fer l’ajuntament –amb documents que les recolzen–, l’enderrocament de les cases… I l’altra apartat és la visió que en va donar la premsa del moment, que mostra com alguns diaris comunicaven els fets, preocupacions…

Per finalitzar, només em cal mostrar el meu agraïment.

En primer lloc a l’equip d’investigació del Grup d’Estudis, en especial a Rosa Abós i Lídia Vedier, amb qui hem compartit moltes hores, fet que ens ha permès conèixer més enllà d’investigadores..

A les persones que han col·laborat, cadascú de la seva manera, en fer possible l’exposició: 

  • Susana Albis
  • Eulàlia Almeida
  • Antònia Bofill Campreciós
  • Miquel Casellas Piquet
  • Santi Campo Haro
  • Cristian Domínguez Bolaños
  • Teresa Fàbregas Bosch
  • Josep Florenza Brillas
  • Raquel Florenza Verdier
  • Eulàlia Fusté
  • Ana Hernández Campreciós
  • Maria Jordan García
  • Anna Maria José 
  • Enriqueta Llavinés Vallbona
  • Mercè Malaret Solé
  • Mercè Masot Amigó
  • Maria Jesús Ordóñez
  • Anna i Rosa Poll
  • Joan Puiggròs Campos
  • Joan Maria Puiggròs Modolell
  • Montserrat Ruíz Romanos

Al Francisco Duran, company de l’arxiu, l’agraïment per escanejar imatges, muntar l’exposició…

A l’Enrique Avila, el conserge, per estar al cas i preocupar-se per tenir-ho apunt.”

Intervenció de Rosa Abós.

El primer que vull fer és donar-vos les gràcies per ser aquí en una tarda calorosa i a peu dret. Aquestes circumstàncies ens obligaran a ser breus ens les presentacions. La vostra assistència és el que ens dona ànims i força per seguir treballant. 

També vull agrair la presencia del primer tinent d’alcalde Eduard Sanz, de la regidora de cultura i patrimoni Maribel Aguilera, la del regidor de barri Manel Pozo i de la tercera tinent d’alcalde Montse Zamora ens hagués agradat, tenint en compte la importància de l’esdeveniment, que fos aquí l’alcaldessa. Pel que ens diuen ha tingut problemes d’agenda.

Tal com ha dit la Marta la idea del treball de recerca ens la proposa ella com Coordinadora Tècnica del l’Arxiu Municipal 

EL GEE, ho consultem en junta per valorar les nostres capacitats, i acceptem tirar endavant pensant que és un repte que s’escau amb l’esperit de l’entitat: protegir la memòria de la història. En aquest cas el desaparegut Raval.

La directora de “50 anys sense el Raval” ha estat la Marta, el GEE hem treballat a les seves ordres posant-hi coneixements, hores, esforç i molta voluntat. Avui veureu una part del resultat en aquesta exposició.

Passat l’estiu començarà el cicle de conferències i xerrades que desenvoluparem per acabar d’arrodonir tota la feina.

  1. Dijous 4 d’octubre: Orígens del Raval.
  2. Dijous 8 de novembre: La Demografia
  3. Dijous 13 de desembre: L’autopista.
  4. Dijous 7 de febrer 2019: Les vivències a l’escola de les monges.
  5. Dijous 7 de març: Can Cotoliu/ Can Madriguera. Aquestes dues masies  podrien canviar per unes altres 
  6. Dijous 2 de maig: Les vivències del veïns. 
  7. Dijous 8 de juny: Èxode i diàspora. 

Les darreres paraules les vull dedicar a totes les persones que vàreu viure al Raval, les que avui sou aquí , les que no han pogut venir o les que ja ens han deixat, sapigueu que a mesura que anàvem  avançant en la investigació us hem anat coneixent i hem pogut copsar el vostre patiment a l’hora de deixar casa vostra.

Rebeu aquest treball com un petit homenatge.”

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

eight + eleven =

Scroll to Top