L’ENTITAT DEL MES: CASTELLERS D’ESPLUGUES

13 de setembre 2018

Els Castellers d’Esplugues són una colla fundada l’any 1994 a Esplugues de Llobregat. Cada any passen per la colla al voltant de 200 persones, tot i que a les actuacions acostumem a ser unes cent o cent vint, llevat de les actuacions més importants, que poden passar a 150 a plaça.

Parlem amb el Josep Ma. Tarrés, el president de Castellers d’Esplugues.

Quina és la vostra tasca principal?

La tasca principal de la colla és fer castells: aixequem torres humanes amb l’esforç de tot el grup: la pinya, el grup més nombrós de la colla, sosté el “tronc” o la gent que puja al castell, així com els més petits, l’acotxador i l’enxaneta, que és qui fa l’aleta o saluda quan corona el castell. Fem castells durant tot l’any, especialment entre març i octubre, principalment al territori del Principat de Catalunya, tot i que sovint sortim a fora.

Quines activitats destacaríeu?

L’activitat principal és la de fer castells durant les diades castelleres, que coincideixen amb festes al nostre poble o a altres municipis. A més d’això, fem moltes altres activitats: des de colònies i tallers per canalla, a sortides amb bici o a la muntanya, i moltíssimes activitats més. Participem activament en l’organització de les festes populars d’Esplugues, des de cercaviles al muntatge dels espais festius. I moltes més activitats!

Qui pot participar en les vostres activitats?

Per participar-hi, només cal tenir ganes de venir a un assaig o una actuació i parlar amb qualsevol casteller. Assagem dos cops per setmana; els assajos són oberts a tothom. Actuem tres o quatre cops a Esplugues però fem moltes actuacions petites més, com ara pilars en esdeveniments solidaris, etc. El nostre calendari es pot consultar al nostre web: cargolins.cat

Com s’implica el voluntariat a l’entitat?

El voluntariat a castells l’entenem com la feina no remunerada que, desinteressadament, un grup de gent ofereix a la colla per assolir els seus objectius, tant de caràcter casteller (fer construccions cada cop més difícils) com de caràcter social (créixer com a colla, organitzar activitats, relacionar-se amb el teixit associatiu i amb les institucions, etc.). Tota la feina que fan els membres de la colla per a la colla és voluntariat entès d’aquesta manera; de la mateixa manera que tothom fa pinya per arribar tan amunt com puguem, així tots els castellers aporten el seu granet de sorra per fer realitat els objectius de la colla. La implicació pot ser de moltes maneres: des de la junta directiva, amb el president i el cap de colla al capdavant, que són els qui tenen més responsabilitat, fins als ajudants ocasionals que de tant en tant donen un cop de mà en qualsevol activitat.

Què us aporta el voluntariat?

El voluntariat és la base de la colla castellera i sense això la colla no existiria.

Quins reptes de futur us marqueu?

Els reptes acostumen a ser els mateixos: créixer socialment per poder créixer en nivell de castells. Els reptes més concrets a hores d’ara impliquen per fer atractiva la colla al poble perquè entri gent nova i, a més, tenir engrescada la gent que actualment en forma part, per tal que no se’n vulgui anar. Amb això tindrem la pinya per continuar creixent castellerament: l’any passat vam fer la millor temporada de la història, i enguany voldríem poder-hi tornar, però per això cal assaig, assaig i assaig i molta força de voluntat.

Què li diríeu a una persona que s’està plantejant vincular-se a una entitat?

Vincular-se a una entitat és molt positiu per diverses coses, però es resumeix en el fet que tu enriqueixes el teu entorn amb allò que puguis aportar a la societat, i en retorn la societat t’aporta moltíssim més del que tu dónes. A la nostra entitat, castells, tot el que puguis donar és molt poc comparat amb el que t’aporta: conèixer gent, fer cultura popular i fer poble, aprendre de tot i de tothom, divertir-te i comprometre’t, etc. Qualsevol entitat mínimament social t’ho pot donar, tot això, però castells té a més un vessant lúdic i de país molt atractiu.

VOLS SABER MÉS DE L’ENTITAT?

  • Adreça (seu social): La Closca dels Cargolins – c/ Josep Argemí 49. Esplugues de Llob.
  • Adreça (assaigs): La Nau – c/ Àngel Guimerà 191, cantonada amb Enric Morera. Esplugues de Llob.
  • Horari d’assaigs: Dimarts, dijous i divendres a partir de les 20 hores
  • Telèfon: 650 946 159
  • Correu electrònic: cargolins@cargolins.com
  • Web: http://www.cargolins.cat

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

two + thirteen =

Scroll to Top