L’ENTITAT DEL MES: FUNDACIÓ FINESTRELLES

15 de novembre de 2018

 

L’any 1975, un grup de famílies preocupades per l’educació i el benestar de les seves filles amb discapacitat psíquica van crear, davant la insuficiència dels serveis d’aquell moment, l’Associació Finestrelles. Des de llavors, acumulem més de 40 anys d’experiència en l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual.

El primer centre es va ubicar al barri de Finestrelles, al costat de l’Hospital de Sant Joan de Déu, en una casa blanca i acollidora que comptava amb una mica de jardí i una petita piscina.

A partir de 1991, convertida ja en Fundació privada pro-discapacitats psíquics, Finestrelles va augmentar el nombre de serveis, amb noves iniciatives en projectes i teràpies innovadores.

La mateixa evolució del projecte, amb la vocació d’ampliar la cobertura a més persones, va anar posant de manifest la insuficiència de les instal·lacions originals.

I l’any 2005 Finestrelles es va traslladar a una nova seu, l’actual, ubicada en un terreny cedit per l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat i gràcies a la generositat de les famílies que en el seu dia van fundar l’associació, on anualment atén i assessora gairebé una centena de famílies.

La gran família Finestrelles es compon de:

• 50 Persones ateses en els serveis de Teràpia Ocupacional
• 32 Persones ateses als Serveis Residencials
• 50 persones ateses en els serveis de respir, casal i colònies
• 40 treballadors
• 25 voluntaris

Quina és la vostra tasca principal?

Oferir serveis d’atenció diürna i residencial a persones amb discapacitat intel·lectual adultes, amb moltes necessitats de suport.

Quines activitats destacaríeu?

Servei de Teràpia Ocupacional, Llar Residència i Residència molt orientada a persones amb envelliment i deteriorament cognitiu per demència. També oferim servei de Respir, Casal i Colònies, per oferir a les famílies un espai de confiança on poder deixar al seu familiar amb discapacitat en els moments que així ho requereixin. Aquest servei és pràcticament a mida per poder cobrir qualsevol necessitat, pel que fa a dates, horaris, etc.

Qui pot participar en les vostres activitats?

Qualsevol persona amb ganes de col·laborar de forma compromesa. És preferible poc temps de dedicació però amb continuïtat, per poder assignar tasques que realment ens ajudin.

Com s’implica el voluntariat a l’entitat?

Mónika Sagnier, treballadora social de l’entitat, responsable del voluntariat i responsable de qualitat, manté una entrevista amb la persona interessada, es valoren les aptituds i qualitats, se’ls explica i ensenya el que fem i conjuntament es veu en quin moment i com ens poden ajudar. Si les dues parts estan d’acord, se signa la documentació i s’inicia la col·laboració.

Què us aporta el voluntariat?

La tasca que dia a dia realitzen els voluntaris de la Fundació és una peça clau del complex engranatge que mou Finestrelles. Gràcies a ells podem realitzar moltes activitats que d’altra manera no seria possible fer amb la mateixa freqüència: desplaçar-nos a veure espectacles, museus, practicar esport amb altres entitats, portar a passejar les persones més desfavorides que no tenen família a prop per atendre-les, etc.

Quins reptes de futur us marqueu?

Assolir l’envelliment d’aquestes persones a casa nostra, i perquè no pensar en un futur ampliar en serveis.

Què li diríeu a una persona que s’està plantejant vincular-se a una entitat o realitzar un voluntariat.

No tinguis por de col·laborar amb un col·lectiu que no coneixes, no cal experiència, només ganes d’ajudar, que ineludiblement t’ompliran de satisfacció.

Podem posar paraules del nostre equip de voluntaris:

“Finestrelles és diferent. Si vols saber si connectes amb els nois, no esperis unes paraules de cortesia ni una salutació ritual. Ho sabràs amb el seu somriure, l’abraçada o el petó que et faran quan et vegin. Una meravella”. Dr. Jaume Viguera (Metge)

“Ja fa set anys que estic a la Fundació. Ha estat l’experiència més dolça que he tingut. Les persones amb les quals em trobo dia a dia m’han ensenyat a ser millor persona i a valorar més les coses, coses que abans eren insignificants per a mi. També vull donar les gràcies al personal encantador que m’ha fet sentir una més entre ells.” Isabel Esteve (Comercial)

“Fa més de 4 anys que col·laboro amb la fundació. Què puc dir d’aquests nois i noies? Que m’han donat molt més ells a mi del que els dono jo. Només amb els seus somriures i petons fan que oblidi les meves tristors. Per això animo a tothom que disposi d’unes hores a la setmana que faci voluntariat i veuran com de gratificant és estar amb ells.” Enriqueta Andrés (jubilada)

VOLS SABER MÉS DE L’ENTITAT?

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

16 − 9 =

Scroll to Top