L’ENTITAT DEL MES: ASSOCIACIÓ DIAS

7 de març de 2019

   

 

 

 

 

 

 

El mes de març celebrem el mes de les dones. És per això que entrevistes a la Patricia Goulart, presidenta de l’Associació DIAS.

DIAS, Desenvolupament, Inclusió i Acció Social és una entitat d’iniciativa social, no lucrativa que, des de l’any 2012, col·labora amb diferents col·lectius, especialment amb els que es troben en situació de risc social. El nostre àmbit d’intervenció és, per un costat, Esplugues de Llobregat i altres municipis de la província de Barcelona, i per altre, comunitats a escala internacional, sobretot al Marroc i a Colòmbia a on hem desenvolupat projectes de cooperació internacional des de la nostra constitució com associació. La nostra forma de fer sempre ha estat pensada per afavorir l’aprenentatge intercultural, la participació activa i, en definitiva, la transformació social cap a una societat més justa i igualitària. Al 2016 vam posar especial atenció en treballar amb una perspectiva marcadament feminista i vam començar a impulsar projectes de promoció directa de la igualtat entre dones i homes tant als projectes locals com internacionals. Actualment, l’entitat compta amb 15 persones sòcies i al voltant de 20 persones voluntàries.

Quina és la vostra tasca principal? Quines activitats destacaríeu?
La nostra tasca principal és sensibilitzar la població respecte a les desigualtats i promoure la participació ciutadana. Destacaria els projectes d’intervenció directa al carrer i, d’aquests, el projecte Canviem la Festa, edicions 2017 i 2018, a on vam fer la coordinació dels punts lila de les festes populars d’Esplugues de Llobregat (en 2017 només Sant Mateu i 2018, Santa Magdalena, Sant Mateu, festes dels barris i altres esdeveniments culturals de la ciutat).

Qui pot participar en les vostres activitats?

Nosaltres volem arribar a la ciutadania en general amb les nostres activitats, per això estan pensades perquè realment  pugui participar tothom, amb un llenguatge accessible i forma de fer propera. Tot i això, ens plantegem com a repte arribar a un públic jove, sobretot a aquelles persones que, per diverses raons, no estan encara vinculades a l’associacionisme però es plantegen participar activament a la comunitat.

Com s’implica el voluntariat a l’entitat?

Nosaltres entenem el voluntariat com un espai d’intercanvi, de creixement mutu i col·laboració. Les persones voluntàries a DIAS participem de processos de formació i podem implicar-nos d’acord amb la nostra disponibilitat, sigui acompanyant per exemple el procés de sensibilització als espais de festa com Agent preventiva en torns de dues o tres hores cada cop que la ciutat està en festa, o només en una acció puntual. Als projectes de cooperació internacional, per exemple, la implicació és puntual, vivint una experiència molt intensa en un altre país en el qual compartim coneixements i experiència. Realment el més important és que la persona estigui disposada a conèixer la nostra forma de fer i un cop ens coneixem trobem juntes la manera de com dedicar-hi temps a l’entitat, podent fins i tot arribar a ser una persona sòcia que participa de manera activa de la nostra entitat.

Què us aporta el voluntariat?

El voluntariat que arriba a DIAS ens aporta noves mirades, raonaments, aprenentatges i qüestionaments, a part, òbviament, d’un molt bon suport a la tasca dels nostres socis i sòcies – els súper voluntaris i voluntàries que estan a DIAS cada dia, contestant trucades i correus electrònics, redactant projectes, dissenyant activitats, fent tràmits, comprant material, etc.

Quins reptes de futur us marqueu?
Havia avançat i parlat del repte amb la vinculació del jovent a les activitats i al teixit associatiu abans, que sense dubte aquest és un dels més grans, però crec també volem fer més, estar més al carrer amb activitats que desperten l’esperit crític i la participació activa de la ciutadania.

Què li diríeu a una persona que s’està plantejant vincular-se a una entitat o realitzar un voluntariat?
Que és una de les millors coses que pot fer per sentir-se part de la seva comunitat, per entendre el barri, la ciutat i les persones, és un tipus de contacte amb els altres que naturalment genera noves sinèrgies, nous vincles, noves xarxes.

VOLS SABER MÉS DE L’ENTITAT?

Correu electrònic:  info@dias.cat

Pàgina web: www.dias.cat

Facebook: /infodias

Twitter: @dias_info

Instagram: associacio_dias

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

sixteen + nine =

Scroll to Top