La darrera conferència del cicle “50 anys sense el Raval” va ser el dijous 7 de març al Casal Robert Brillas. Amb el títol Descobrim algunes cases del Raval la Marta de Planell i el Josep Florenza ens van explicar com eren, de qui eren i qui hi vivia en algunes de les cases del Raval. Com sempre molt bona assistència de públic que va seguir amb molt d’interès els conferenciants.
Resum de la conferència per Marta de Planell
En aquesta conferència s’han donat a conèixer diferents cases del Raval que van ser enderrocades per a fer l’autopista. El nostre objectiu és mostrar com eren, de qui eren i qui hi vivia. No s’han tractat totes per diversos motius: perquè la xerrada s’allargaria massa en el temps i perquè és difícil tenir el mateix tipus d’informació per a totes, com per exemple la distribució de la casa, bé perquè no s’ha aconseguit localitzar (o parlar amb gent que hi hagués viscut), bé perquè les persones amb qui hem pogut parlar eren molt petites quan van haver de marxar i no la poden recorden ben bé; doncs parlem de més de 50 anys enrere.
En aquesta zona del Raval es van enderrocar 43 edificis que formaven part de tres carrers: el Raval de Sant Mateu, un tros del de Sometents i tot el del General Manso. No totes les cases van ser construïdes en la mateixa època, algunes s’ampliaren en alçada, algunes eren de propietat i altres de lloguer; i no totes tenien com a únic ús el d’habitatge: hi havia un petit comerç, alguna petita indústria, un taller d’artista, sense oblidar l’escola de les monges, que ja es va tractar en la conferència anterior.
En relació a la situació del règim de propietat de l’edifici abans de ser enderrocat, s’ha de dir que està molt igualat el resultat.
D’aquestes 43 cases, n’hi ha dues que estaven deshabitades, les números 17 i 44 del carrer Raval, aquesta última de feia molt de temps, i la 8 de General Manso, que constava com a abandonada.
Gràcies a la col·laboració de diverses persones, aportant imatges, documents, records… i com no, a la d’en Josep Florenza, que va parlar amb molts dels assistents, preguntant sobre la casa on havia viscut la família, per tot això més la recerca documental en arxius, entre ells el nostre, es donem a conèixer algunes d’aquestes cases.
I com eren? Eren de diferents mides, però en les cases de gent treballadora es podria generalitzar que eren estretes però fondes.
En aquest acte s’han presentat una mostra de cases: una casa agrícola, una de segona residència, cases de gent treballadora, algunes de propietat i altres de lloguer. Seguint l’ordre expositiu, aquestes han estat: les cases del Raval de Sant Mateu números 2 (Cal Franco), 19 (Cal Malhivern), 21 (Ca la Nativitat), 23 (Ca l’Alsisa), 20 (Cal Coco), 29 (Can Carbonell), 34 (Cal Tetó) i 36 (Cal Pañella), i del carrer General Manso 16 (casa de la Consol Santacana) i 15 (casa de la família Jordan García). Entre elles hi ha la més antiga, Can Carbonell, del segle XVI, i també la més nova, de la família Jordan García, construïda el 1963.
Resum de 8 minuts de la Conferència