Associació Familiars d’Alzheimer Baix Llobregat

Breu Descripció de l’entitat:

L’AFA Baix Llobregat és una entitat sense ànim de lucre, declarada d’utilitat pública, nascuda amb la finalitat de donar suport i millorar la qualitat de vida de totes les persones afectades per la malaltia d’ Alzheimer. El seu àmbit d’actuació és comarcal i disposa de serveis i recursos a les diferents poblacions de la comarca.

L’Associació va néixer l’any 1994, com a delegació de l’AFA Barcelona al Baix Llobregat, per donar resposta a la indefensió en que es trobaven aleshores els malalts i malaltes d’Alzheimer i llurs familiars. Al 1997 es va escindir d’aquesta organització i es va constituir en una de nova: l’AFA Baix Llobregat, que es va establir com a entitat autònoma, tenint com a àmbit d’influència les poblacions del Baix Llobregat, una comarca amb més de 800.000 habitants i amb una gran incidència de la demència causada per la malaltia d’Alzheimer.

Quina és la vostra tasca principal?

Els objectius de l’AFA Baix Llobregat

L’AFA Baix Llobregat té com objectiu general millorar la qualitat de vida dels malalts i malaltes  d’Alzheimer i les seves famílies. Per aconseguir-ho ofereix tot un seguit de serveis i activitats, i realitza tasques de representació davant l’Administració. Els objectius específics de L’AFA Baix Llobregat són:

  1. Donar una atenció professionalitzada, individualitzada i especialitzada als afectats per la demència i llurs famílies, a través dels diferents programes i tallers, com són els Centres Aloïs i els Tallers de memòria, els Grups de suport, els Tallers de Musicoteràpia i l’Aula de memòria, entre d’altres.
  2. Assessorar i informar els interessats en qüestions científiques, legals, econòmiques i d’assistència social.
  3. Promocionar la necessitat d’un diagnòstic precoç i correcte.
  4. Ajudar les famílies a suportar l’impacte psicològic que suposa la malaltia.
  5. Orientar cap a una atenció integral del malalt.
  6. Informar i sensibilitzar a la societat dels diferents aspectes de la malaltia i el seu impacte.
  7. Representar davant de l’Administració i altres institucions els interessos dels malalts i de les seves famílies.
  • De les activitats que realitza l’entitat, quina destacaríeu?

Les activitats de l’AFA Baix Llobregat van des de l’atenció directa a persones amb alzheimer i altres demències i als seus familiars, a tasques de divulgació de la malaltia (cursos, xerrades, conferències) passant per actes més lúdics que ens serveixen per recaptar recursos per poder dur a terme els nostres programes d’atenció.

L’AFA ofereix als seus socis acollida i informació davant el diagnòstic de la malaltia, assessorament jurídic i serveis de préstec d’ajuts tècnics per tenir cura del malalt a casa d’una manera sostenible.

Oferim també als nostres Socis Servei d’Atenció Domiciliària, Grups de Suport Emocional, Grups de Dol, Atenció psicològica individual,  Tallers d’Estimulació Cognitiva (presencials, online i a domicili), cursos sobre com tenir cura d’una persona afectada per la demència i  tallers diversos (musicoteràpia, relaxació, risoteràpia, …).

La nostra “ joia de la corona”, però, son els Centres Alois, espais d’atenció especialitzada en persones amb alzheimer que ofereixen una atenció integral als malalts i malaltes, sempre des de la màxima professionalitat i respecte i oferint totes les teràpies existents per alentir el procés degeneratiu de la demència. Actualment tenim 3 Centres Alois (Cornellà, Molins i Prat de Llobregat) i un Espai Fem Memòria a Sant Boi.(estimulació cognitiva en fases inicials i preventiva). També gestionem dues Aules de Memòria (Prat i Cornellà) que també estan pensades per etapes inicials de la malaltia o com a servei de treball preventiu.

D’altra banda, realitzem activitats per difondre la problemàtica, conscienciar la ciutadania i recaptar fons per poder dur a terme els projectes que els malalts d’Alzheimer necessiten a la comarca.

Tanmateix, organitzem dues sortides anuals amb els nostres malalts i malaltes i els seus familiars, per fer pinya, gaudir d’espais emblemàtics i compartir un temps d’esbarjo plegats.

  • Qui pot participar a les vostres activitats?

Les activitats obertes al públic (tallers, xerrades, actes de difusió i recaptació, etc) s’ofereixen a tota la ciutadania.

Les activitats més dirigides a l’estimulació cognitiva van destinades a persones que vulguin ampliar la seva reserva cognitiva per alentir el procés d’envelliment cerebral que pot acabar duent a un diagnòstic d’Alzheimer, persones que comencin a tenir algun problema de memòria o vulguin retardar-ne la seva aparició.

  • Com s’implica el voluntariat a l’entitat?

A l’AFA tenim voluntaris treballant als serveis Centrals de l’entitat, a l’àrea de tresoreria, compres, gestió d’ajuts tècnics, manteniment…

Totes les nostres delegades també  són voluntàries  i s’encarreguen de l’acollida de casos nous als seus municipis, de fer gestions a les administracions locals, organitzar actes, etc.

Quasi tots els nostres voluntaris i voluntàries col·laboren amb l’AFA des de fa molts anys.

També tenim el plaer de comptar amb voluntaris puntuals als actes de recaptació, com les desfilades de Moda que celebren al Prat i Cornellà i que apleguen més de 300 voluntaris cada una,  o a la Caminada per l’Alzheimer de Sant Joan Despí, o a l’hora d’ organitzar tómboles solidàries, empaquetar o estar a les taules petitòries el Dia Mundial de l’Alzheimer  que s’instal·len a cada municipi amb motiu d’aquesta efemèride.

D’altra banda, també tenim voluntàries que ofereixen tallers diversos als nostres malalts als nostres Centres (costura, ganxet, manualitats, …)

A model d’exemple de fins a on arriba la diversitat de voluntaris de l’AFA, dir que a Esplugues, cada any, a finals de setembre per commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer, organitzem la Jornada de la Memòria. En aquesta diada s’organitzen tot un seguit d’actes en els quals la ciutadania d’Esplugues participa com a voluntària. Comerços, Entitats i particulars col·laboren aportant objectes per sortejar a la tómbola solidària. Les activitats pels més petits, com titelles, pinta cares, contacontes i tallers de dibuix i les activitats pels més grans, com tallers de memòria, xerrades, tallers de risoteràpia, obres de teatre i cinefòrum, comporta un treball en equip de moltes persones voluntàries per fer les tasques d’organització i divulgació. Gràcies a la feina de tot aquest voluntariat el Dia Mundial de l’Alzheimer a Esplugues es pot realitzar amb èxit.

  • Què us aporta el voluntariat?

El Voluntariat ens aporta diversitat, solidaritat, alegria, companyia, bon ambient, professionalitat, entusiasme, diversitat d’opinions i estils…

Tots els nostres voluntaris i voluntàries són ja part de la gran família que és l’AFA, amics i amigues amb els que hem creat vincles que van més enllà de l’entitat. Molts d’ells són imprescindibles per l’entitat i fan una feina impagable que els mirem de reconèixer sempre que podem.

Evidentment també ens ajuden a tirara endavant el dia a dia de l’entitat, a fer que tot rutlli i a  alliberar temps i energies dels professionals que poden dedicar a aprofundir en l’atenció directa a familiars i malalts i malaltes.

  • Quins reptes de futur us marqueu?

La visió de l’AFA és un món sense alzheimer. Mentre la cura de la malaltia no arribi, però l’AFA treballarà per oferir els serveis necessaris per poder atendre els malalts i malaltes de la comarca.

Després d’una etapa d’ampliació de recursos , serveis i Centres, actualment treballem per recuperar els serveis que la pandèmia ens va fer aturar, tornar a assolir els nivells d’ocupació als nostres Centres, acabar d’arrencar el recentment inaugurat Espai Fem Memòria de Sant Boi i  seguir oferint recolzament i suport als malalts i malaltes d’Alzheimer de la comarca i als seus familiars de la millor manera possible.

  • Què li diríeu a una persona que s’està plantejant vincular-se a una entitat o realitzar voluntariat?

Li diria que està a punt de fer amics per sempre i donar una nova dimensió a la seva vida. Ajudar a qui ajuda els qui ho necessiten l’omplirà de satisfacció i viurà experiències que l’ompliran i el faran millor com a ésser humà.

No t’ho pensis!

afabaix.org/es/https://afabaix.org/

Cr Eusebi Soler 1 pis 1r 1a Esplugues de Llobregat

Telèfon 933790022

Scroll to Top