ESPLUGUES FEMINISTA

El dia 8 de Març és el Dia Internacional de la Dona, celebrat a tot el món amb la finalitat de reivindicar la lluita contínua per la igualtat de gènere i els èxits aconseguits per les dones en diverses esferes de la societat. 

A Esplugues, al llarg del mes de març es duran a terme diverses activitats organitzades per entitats i l’Ajuntament d’Esplugues, per commemorar el Dia Internacional de la Dona i promoure la igualtat de gènere. 

Algunes de les activitats programades són les següents: la manifestació pacífica, xerrades i taules rodones, tallers i activitats educatives i esdeveniments culturals, com per exemple: exposicions d’art, projeccions de pel·lícules i actuacions musicals que destaquen el talent i les contribucions de les dones a l’àmbit artístic i cultural.

Una activitat destacada amb llarga trajectòria al municipi és el Sopar de les Dones, el qual es celebrarà el mateix 8 de març al CEM Les Moreres. I entre les activitats lúdiques, també es pot participar en el Challenge feminista de Zumba, que es realitzarà el dissabte 9 de març a les 12h a la plaça Catalunya.

Per poder inscriure’s a les activitats, es pot fer a través del següent enllaç: 

DIAGNOSI D’ENTITATS AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE

Aprofitant aquest mes, volem fer visible el que hem estat treballant durant el segon semestre de 2023.

A través d’un qüestionari respost per les entitats d’Esplugues amb l’objectiu de conèixer la seva realitat, volem oferir un millor suport des de l’Ajuntament d’Esplugues.

En total han contestat 57 entitats, que representen aproximadament la meitat d’entitats registrades a Esplugues. 

A continuació es mostren els resultats de les qüestions plantejades que tenen a veure amb qüestions de gènere

  • 22,81% de les entitats marquen les polítiques d’igualtat com a un dels àmbits d’actuació de l’entitat.
  • Entre les principals activitats, el 15,79 % destaca la promoció de la igualtat d’oportunitats homes-dones. En canvi, en el dia a dia de l’entitat, el 24,56% de les entitats realitzen accions amb perspectiva de gènere.
  • Pel que fa als Objectius de Desenvolupament Sostenible, de les entitats que els identifiquen, el 44,23% marquen l’ODS 5. Igualtat de gènere, com a ODS vinculat a l’entitat.
  • Pel que fa a la composició de l’entitat:
  • Del total de persones associades, la majoria són dones (59,62%)
  • El 52,69% de les persones que formen part dels òrgans de govern de les entitats (Junta Directiva, Patronat) són dones, però només en el 39,29% d’entitats, la presidència l’ocupa una dona.
  • Del total de persones voluntàries, la majoria són dones (66,75%). Pel que fa a la proporció de voluntàries per franges d’edat, el 36,68% tenen de 16 a 35 anys,  el 37,30% tenen entre 36 i 55 anys, i el 26,02% són majors de 55 anys. En el cas dels homes, hi ha més voluntariat jove que gran (40,55%, 33,58€ i 25,87%, respectivament).
  • 3 de cada 10 entitats compten amb persones remunerades. El 58,46% són dones.
  • 6 de cada 10 entitats marquen les dones com a persones destinatàries de la seva acció.
  • El 30,23% d’entitats que contesten, compta amb un Pla d’igualtat de gènere.
  • Només 2 entitats que han respost al qüestionari participen al Consell de les Dones. La seva valoració és positiva.

Com es pot comprovar, a l’estudi s’ha destinat un espai important a la perspectiva de gènere, a fi de conèixer de la mà de les entitats quina és la seva situació i quins suports necessiten al respecte.

Scroll to Top