ENTITAT DEL MES: Associació Esportiva Nordic Walking Catalunya

La nostra entitat es va fundar i constituir l’any 2004 i va iniciar un camí perquè el Registre d’Entitats Esportives de la Generalitat de Catalunya reconegués, en primer lloc, el Nordic Walking com una activitat física, ja que fins aleshores no existia. L’any següent la nostra entitat esportiva esdevindria la primera a tenir reconegut en els seus estatuts el Nordic Walking que més endavant seria traduït per Marxa Nòrdica. Un any després, el 2006, entra a formar part com a membre de la International Nordic Walking Federation (INWA) de la qual encara en som membre.

No serà fins a l’any 2017, coincidint amb un canvi de persones membres de la junta directiva, que s’establirà la seu social a Esplugues de Llobregat. Dos anys després som acceptants a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i participem de les reunions de la Vegueria i un bon nombre de persones sòcies formen part del Comitè Català de Marxa Nòrdica de la FEEC.

Actualment comptem amb poc més d’un centenar de socis i sòcies d’arreu de Catalunya i d’algunes comunitats autònomes espanyoles. Tenim en comú la passió per la Marxa Nòrdica i pel mètode d’aprenentatge de les 10 passes INWA. Moltes d’elles exerceixen professionalment en àmbits relacionats amb l’activitat física i la salut, i troben en la nostra associació un paraigua per compartir la seva experiència i generar projectes o col·laboracions que ens ajuden a créixer com a entitat i personalment.

Quina és la vostra tasca principal? Quines activitats destacaríeu?

Ens encanta organitzar tastets, cursos d’iniciació, tallers, passejades i altres esdeveniments oberts a tothom. La marxa nòrdica és una activitat física que, a partir d’una postura correcta i una caminada natural, incorporem uns bastons específicament dissenyats per a aquesta activitat. Una bona tècnica que incorpora l’ús actiu d’aquests bastons et permet gaudir d’uns grans beneficis per a la teva salut tant si ho practiques individualment com si ho fas en grup. Nosaltres t’ajudem a aprendre aquesta tècnica i a gaudir de la seva pràctica en diferents entorns urbans i naturals.

És per aquest motiu que ens produeix una gran satisfacció col·laborar amb l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, els CAP Lluís Millet i Can Vidalet, el Consell Esportiu del Baix Llobregat o la Diputació de Barcelona en programes de difusió de la marxa nòrdica. De la mateixa manera, ho fem amb altres entitats a través d’iniciatives de les persones sòcies de la nostra associació. També impartim una formació de la metodologia d’aprenentatge de la tècnica diagonal de la marxa nòrdica a través de les 10 passes INWA per a professionals de la salut i l’esport.

Qui pot participar en les vostres activitats?

La marxa nòrdica és apta per a un gran ventall de la població. Tenim activitats obertes a tothom i d’altres adaptades a franges d’edat o col·lectius específics. Per a aquelles persones que s’inicien disposem de bastons de préstec perquè tothom tingui una primera presa de contacte amb aquest material específic.

Com s’implica el voluntariat a l’entitat?

Les crides al voluntariat en la nostra entitat són per activitats puntuals, bàsicament solidàries o de promoció de la nostra activitat. En elles, persones sòcies de la nostra entitat comparteixen la seva experiència en marxa nòrdica de manera desinteressada. En el nostre calendari anual tenim marcats dies com el de la dona o el dia mundial de l’activitat física. En el mateix sentit també comptem amb la seva col·laboració per a organitzar activitats per a recaptar fons per a la Marató de TV3 o la Barcelona Magic Line.

Que us aporta el voluntariat?

El voluntariat de la nostra associació aporta valor a cadascú individualment, a la nostra entitat, societat i al nostre entorn. Un compromís amb la salut i la sostenibilitat que compartim en l’àmbit local i projectem internacionalment a través de les persones i entitats membres de la INWA.

Quins reptes de futur us marqueu?

Trobar un lloc físic de referència per a poder emmagatzemar el material que ara tenim dispers custodiat per persones sòcies. Però també, i més important, tornar a organitzar activitats regulars, ja que els beneficis per a la salut de la nostra activitat segur que ajudaran a la ciutadania a recuperar hàbits saludables després d’aquest període de pandèmia que estem passant.

Que li diríeu a una persona que s’està plantejant vincular-se a una entitat o realitzar un voluntariat?

En primer lloc, la convidaria que participi en alguna de les activitats que organitzem i que tasti la marxa nòrdica. Malauradament la pandèmia ens ha restringit l’organització d’algunes activitats, però segur que no trigarem a tornar a fer-ne de manera progressiva.

Vols saber més?
nordicwalkingcatalunya.cat

Scroll to Top