ENTITAT DEL MES: Associació de dones El Gall

5 de març de 2020

L’Associació de Dones del Gall és una  entitat que té els seus inicis ja fa més de 25 anys.

El projecte va començar en un petit espai que va cedir l’A.V. del Gall, tot i que en molt poc temps se’ls hi va quedar petit així que es van desplaçar al local actual, al c/ Josep Argemí.

L’Associació es va crear amb l’esperança de crear un espai on realitzar-se com a dones, desenvolupar projectes creatius, culturals i d’oci i on les dones poguessin trobar un ambient de creixement  en una època on no era tan habitual.

Actualment són més de 120 sòcies vinculades d’entre 40 i 80 anys, que participen o ajuden a tirar endavant el projecte de forma altruista i voluntària.

Parlem amb la Maria Domínguez, la seva presidenta.

Quina és la vostra tasca principal? Quines activitats destacaríeu?

Les nostres activitats principals són fonamentalment tallers, activitats esportives, balls i excursions amb la intenció de generar vida social entre les sòcies i les participants.

 «El que fem a l’associació és crear i fomentar una xarxa social de dones al barri!!»

A més, també participem en actes reivindicatius i de sensibilització dels drets de les dones, promoguts a la ciutat, conjuntament amb altres associacions.

Tot i això no podríem destacar una activitat en concret, ja que totes tenen molta afluència i bona acceptació, però si ho hem de fer, el taller de restauració de mobles és el més sol·licitat. Ha sigut un èxit total i totes les sòcies que han participat han quedat encantades.

Qui pot participar en les vostres activitats?

Alguns actes  o conferències que promovem des de l’associació estan oberts a tots els públics i en pot participar tothom que en tingui ganes. Encara que a les activitats i tallers que realitzem al centre, les dones que participen, han de ser sòcies.

En una ocasió, recordo que ens va passar quan organitzàvem una excursió, vam preguntar a les sòcies si volien que també participessin les seves parelles, i totes van dir que no!. A l’associació les sòcies es senten alliberades entre amigues, i això les fa sentir còmodes i felices.

Com s’implica el voluntariat a l’entitat?

Perquè una associació com la nostra funcioni és imprescindible que la gent s’impliqui al màxim, ja sigui per tirar-la endavant participant en la junta i/o venint a les activitats o ajudant a realitzar els tallers.

 «Tothom és voluntària aquí, des de les membres de la junta fins a les formadores i talleristes»

Això per nosaltres és essencial. Totes les persones vinculades a l’associació de forma voluntària saben de la seva importància i se senten partícips de l’esdevenir de l’entitat gràcies a la seva implicació. Per les dones que hi formem part és una cosa totalment acceptada.

Què us aporta el voluntariat?

L’entitat és una xarxa de dones voluntàries pensada per a les dones, per això creiem que l’associació es bona per a elles i pel barri i a l’hora, l’associació les necessita per fer realitat el projecte.

El fet que l’associació tiri endavant amb la força de moltes dones voluntàries és una gran satisfacció que, a més a més, les mateixes voluntàries comparteixen.

L’associació ajuda a molta gent en molts sentits i això és perquè tothom que hi participa ho fa de forma compromesa.

Quins reptes de futur us marqueu?

Una de les idees que tenim ara al cap es poder utilitzar el joc com a mecanisme de millora de la memòria. Moltes de les nostres sòcies són dones grans i creiem que això els pots ajudar molt, i per això ens agradaria poder realitzar tallers vinculats a aquest àmbit.

També ens agradaria realitzar clubs de lectura i fer tallers més enfocats a l’àmbit cultural on ajudar a les sòcies a crear consciència, facilitar-los espais de debat i tractar temes complexos com el feminisme o la memòria històrica o temes d’actualitat, que no són sempre fàcils de tractar.

Un altre repte que tenim és aconseguir vincular més dones a la junta, que els canvis siguin més naturals i no dependre d’algunes poques sòcies més implicades. Sabem que això és difícil però l’entitat ho necessita per ser sostenible.

Què li diríeu a una persona que s’està plantejant vincular-se a una entitat o realitzar un voluntariat?

QUE VINGUIN! Aquí trobaran amigues, dones del barri. Faran més vida de barri i l’experiència les enriquirà i les farà millors persones.

 «Aquí les dones aprenen a valorar-se i prioritzar-se»

Quan t’impliques amb un projecte així t’adones de la magnitud que té i com arriba a molta gent i ajuda.

Aquí les dones aprenem a valorar-nos, a prioritzar-nos i a trencar les barreres que durant molt de temps, al llarg de la història, han tingut les dones.

 VOLS SABER MÉS DE L’ENTITAT?

  C/ Josep Argemí, nº 48-52 (1r pis)
  93 473 10 40
donesdelgall@gmail.com

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

three × one =

Scroll to Top