ENTITAT DEL MES: Grup d’Esplai Espurnes

10 de novembre de 2019

El Grup d’Esplai Espurnes és una associació juvenil que treballa com a entitat educativa en el temps de lleure amb infants i joves, sense afany de lucre i ubicada des de fa més de 40 anys en el barri de La Plana.

L’any 77 neix com a Esplai confessional a càrrec de Mossèn Emilià a la Parròquia de Sant Mateu, on l’activitat

principal es desenvolupa els dissabtes, amb l’objectiu de donar un espai de trobada a infants i joves després de la missa de la tarda.

Als anys 80 s’organitza com associació juvenil d’educació en el temps de lleure i s’inicien diferents contactes amb associacions del mateix àmbit a la comarca del Baix Llobregat amb l’objectiu de crear un moviment d’educació en el lleure comú que s’anomenà Movibaix, del que l’esplai és membre fundador.

L’any 87 l’esplai pateix una greu crisi interna que l’obliga a la seva reestructuració i finalment en la seva refundació com Grup d’Esplai Espurnes amb acte fundacional amb data 23 d’octubre de 1987.

A partir dels anys 90 i amb un major suport de l’Ajuntament l’esplai es consolidarà com un referent del lleure a la ciutat transformant-se en un espai de convivència i desenvolupament personal que pretén formar l’individu segons uns valors definits en els quals creiem i transmetem.

Quina és la vostra tasca principal? Quines activitats destacaríeu?
Principalment, el nostre objectiu com entitat és el d’educar a través del lleure.

Seguint l’exemple que reben dels monitors i voluntaris, els infants i joves que assisteixen a l’esplai, s’eduquen en els principals valors d’una associació sense ànim de lucre, cercant així que siguin el motor de canvi que millori la societat.

Per complir amb aquest objectiu realitzem una sèrie d’activitats durant tot el curs de les que podem destacar les “Activitat de dissabtes”, on tot l’equip de monitors és voluntari i on participen infants i joves de 3 a 17 anys. També tenim “activitats diàries que realitzem de dilluns a divendres amb infants i joves de 3 a 12 anys.
Podem destacar també el nostre “Espai familiar” on els infants d’entre 0 i 6 anys venen amb les seves famílies per fer activitats juntament amb els monitors.

Durant l’estiu a més, fem casals i tandes de colònies, campaments i rutes amb nens i joves de 3 a 17 anys.

Qui pot participar en les vostres activitats?
Depenent de l’activitat però la franja habitual és d’infants de 0 a 17 anys. Les activitats amb grups de menor edat, també hi participen les seves famílies.

Com s’implica el voluntariat a l’entitat?

L’equip de voluntaris es formula fonamentalment en l’activitat de dissabtes, on tot l’equip són voluntaris. També ens ajuden en la realització de la resta d’activitats, i formen part d’un grup que realitza diferents activitats com tallers, excursions, projectes, colònies, campaments o rutes.

Què us aporta el voluntariat?

Els voluntaris de l’entitat són el motor central de la majoria de les activitats, tant les tandes d’estiu, els dissabtes i les activitats extraordinàries com el Carnaval o el Túnel del terror.

Per nosaltres és molt important aquest equip perquè són persones que creuen fermament en els valors, la missió i la nostra forma de fer.

El grup de voluntaris acostuma a estar format per joves que un cop acabada la seva etapa a l’esplai passen a ser monitors.
Quins reptes de futur us marqueu?

Actualment tenim encetat un projecte amb diferents escoles on volem reformar els patis i donar-los-hi un toc diferenciador amb la idea d’obrir-los a la gent per tal que tot el poble pugui gaudir d’ells.
També volem obrir un espai jove i acollir més la petita infància dintre del lleure.

Què li diríeu a una persona que s’està plantejant vincular-se a una entitat o realitzar un voluntariat?

Primerament, que serà benvingut/da amb els braços oberts, ja que sempre va bé tenir un parell de mans extres, però s’ha de tenir en compte que una part essencial per vincular-se a l’entitat és disponibilitat i ganes de participar, ja que com a entitat portem moltes activitats on tothom participa més enllà de la seva activitat pròpia.

Vols saber més de l’entitat? (web, xarxes socials, adreça, horaris d’atenció, etc.)

Adreça: c/ Bruc baixos 40 amb horari d’atenció directa de 16.00 a 17.30h de dilluns a divendres i els dissabtes de 10.30 a 14h.

Telèfon: 93 372 06 06

Xarxes Socials:

web www.esplaiespurnes.org
Facebook: @esplaiespurnes
Instagram: @espurnesesplai

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

fifteen − 6 =

Scroll to Top