Euskara. Evolución y historia de la lengua vasca

Mikel Ardanaz Atxa ens va fer una magnífica conferència sobre l’Euskara, evolución y orígienes de la lengua basca,  el passat dia 3 d’octubre al Casal Robert Brillas, que va presentar una magnífica entrada.

El Mikel ens va explicar que l’objectiu del treball no era aportar noves teories sobre l’euskara a les ja existents fins ara i tampoc es pretén realitzar una exhaustiva exposició sobre els orígens i el seu posterior desenvolupament. El seu objectiu era donar a conèixer tan sols unes idees esquemàtiques sobre la vida d’un idioma molt especial, probablement la llengua viva més antiga d’Europa, la qual cosa sens dubte li atorga un atractiu especial.

Ens va parlar també de la singularitat d’aquest antic idioma que va propiciar un especial interès entre lingüistes i historiadors al llarg del temps, especialment a partir dels segles XVIII i XIX i que va ser objecte de nombroses i variades teories que d’una manera breu ens va explicar. El Mikel va defugir d’estèrils polèmiques que no aporten llum al debat i que podien presentar una derivada política i es va centrar en dades contrastades sobre las quals no hi ha discussió raonable possible.

Però el seu objectiu principal era fomentar l’interès per una llengua que ens entronca directament amb els antics pobladors d’Europa. I sens dubte ho va aconseguir.

Aviat podreu veure el vídeo amb la conferència i la versió en català d’un interessant treball que amplia allò que ens va explicar.

Els idiomes formen part del patrimoni cultural dels pobles, per això, més enllà de ser un mer instrument com a mitjà de comunicació, són també la plasmació lingüística d’una manera de veure la vida i el món que ens envolta, són tots ells, en definitiva, una cosa única i irrepetible patrimoni de la humanitat. 

Una societat avançada ha d’aspirar a tenir la cultura com el cim del seu desenvolupament, per això, de la mateixa manera que observem una sensibilitat i preocupació per diferents aspectes en la defensa del patrimoni artístic hauríem, en conseqüència, no veure els idiomes com una font de problemes i sí com una riquesa i una oportunitat per aproximar-nos a altres pobles i cultures amb curiositat i esperit constructiu, desterrant recels apriorístics provocats per errònies percepcions basades en el desconeixement del que és diferent.

PRESÈNCIA DE LA CULTURA BASCA A ESPLUGUES

Un testimoni de la cultura d’Heuskal Herria

Per Joan M. Puiggròs i Modolell

Espanya és un estat plurilingüe i la Constitució espanyola així ho estableix en l’article 3 atès que són llengües a respectar i protegir. Però la realitat és que són les pròpies comunitats autònomes les qui han de protegir llurs llengües pròpies, sovint amb una escassa comprensió de l’Estat.

No cal dir que la llengua és un patrimoni fonamental i distintiu de la identitat dels pobles que la parlen. La comunicació entre els individus s’ha de fonamentar en aquest respecte per la llengua que parlen. Aquest és pensament que ha mogut al Grup d’Estudis d’Esplugues a organitzar una conferència en el Casal R.Brillas, el dijous 3 d’octubre, al capvespre, a cura del bon amic Miquel Ardanaz, amb acompanyament d’imatges i música d’Euskal Herria.

L’audiència va superar el centenar de persones i l’exposició del tema intitulat EUSKARA : Evolución y orígenes de la lengua vasca es  va centrar primordialment en l’evolució i amplitud de la cultura basca en un recorregut històric que ha deixat força empremtes en tot el Pirineu.

L’exposició del ponent va perfilar una visió històrica i una altra evolutiva. La primera per definir l’àrea pirinenca en el que l’euskara era ben viu en les contrades avui dia catalanes, el nord d’aragó i ambdós costats de la frontera amb França. L’altra, va contemplar l’evolució de l’idioma basc i els esforços que realitza el govern basc per implantar Ikastolas, per que les noves generacions dominin la llengua del país. Vegeu, si més no, l’extensió actual d’Euskal Herria que mantenen una gran fidelitat a l’idioma de llurs ancestres i guanyen, dia a dia, noves parcel·les d’aprenentatge.

Mikel Ardanaz Atxa, és l’estudiós de la cultura basca, que el Grup d’Estudis ha presentat a la societat espluguina.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

twenty − four =

Scroll to Top