PREPAREU-VOS PER A LES ACTIVITATS D’ESTIU!

7 de juny de 2019

Com cada any, la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya publica una guia d’indicacions i recomanacions a tenir en compte per part de les entitats que realitzin activitats d’estiu o activitats en el medi natural. Us fem un resum dels consells més rellevants.

Activitats en el medi natural:

  • Consum d’aigua: Mai s’ha de beure ni rentar aliments en fonts naturals o aigües superficials si no es té la certesa que estan controlades i són potables o estan indicades com a tal. En cas de fer-ho cal: bullir l’aigua com a mínim 10 minuts, utilitzar desinfectants específics i esperar mitja hora abans de consumir-la.
  • Caminar per carreteres: Està prohibit caminar per autopistes o autovies. En cas de veure-us obligats a caminar per carreteres, ho haurem de fer sempre per l’esquerra del voral, en fila d’un i només travessar per llocs de màxima visibilitat.
  • Protecció del medi ambient: S’haurà de garantir sempre la protecció del sól, la netedat de les aigües, l’equilibri dels ecosistemes, la protecció de la fauna, el manteniment de la biodiversitat i els camps de conreu.
  • Eliminació d’escombreries, deixalles o residus: Cal llençar-les als abocadors municipals i no deixar rastre al nostre pas. En el cas de residus orgànics, podrem fer un clot, suficientment lluny del campament, per abocar-ho. Per a l’eliminació dels excrements, utilitzarem un sistema de letrina individual.

Consells de salut, prevenció i seguretat:

Els primer auxilis són l’atenció més immediata i provisional davant d’una situació d’emergència. Haurem de seguir 3 passos molt importants per a la seva aplicació (PAS):

  • Protegir la víctima i protegir l’entorn on s’ha produït l’accident.
  • Alerta els serveis d’emergència ( 112)
  • Socórrer les víctimes sempre tenint en compte que davant el dubte és millor no actuar.

Serà imprescindible disposar de la fitxa mèdica dels i les participants a les activitats menors d’edat. També haurem de disposar d’una farmaciola amb medicaments i materials sanitaris bàsics a més dels telèfons d’emergència.

Per evitar picades d’insectes o rèptils, utilitzarem roba clara que cobreixi  bé tot el cos i sabates tancades amb mitjons. A més a més es aconsellable utilitzar els repel·lents adequats.

La protecció del sol caldrà que sigui l’adequada per evitar cremades o cops de calor. Ens protegirem, inclosos els dies nuvolats amb protector solar. Durant les hores central dels dia, buscarem espais d’ombra i ens hidratarem freqüentment, evitant el sol directe o l’activitat física.

Davant una tempesta elèctrica, buscarem un refugi segur i mai ens posarem sota un arbre. Evitarem també córrer, ja que el vuit que deixem pot atreure els llamps. Es aconsellable també desfer-se dels objectes metàl·lics que portem a sobre.

En cas de ser informats o preveure un incendi, ens aproparem ràpidament al poble o refugi més proper. Si fóssim rodejats pel foc i ens trobéssim en camp obert, evitarem refugiar-nos dins de les tendes, ni a l’interior de pous o coves. Haurem de cobrir-nos tot el cos amb roba de fibres no-artificials, tapant-nos la cara i les orelles amb un mocador que podrem anar humidificant. Per fugir ens allunyarem del front del foc pels costats i en la direcció oposada al seu avenç, mai a favor del vent. Procurarem veure líquids sovint i en tot cas ens protegirem de la radiació del foc amb una roca o cobrint-nos amb terra. Mai abandonarem els camins ni ens aproparem a les zones boscoses.

Acampades:

Per poder realitzar amb total seguretat una activitat a la muntanya en la que calgui realitzar una acampada, inicialment haurem de tenir en compte aspectes com la ubicació del campament, que l’haurem de plantejar en funció de les edats dels participats i l’alçada del lloc on viuen habitualment.

Caldrà també notificar totes aquelles activitats en les que participin menors de 18 anys que tinguin una pernoctació d’un mínim de 2 nits o aquelles que sense pernoctació tinguin una durada mínima de 4 dies.

Podrem notificar les nostres activitats a través del formulari que disposa el propi departament, tenint en compte la seva Guía de notificació.

També haurem de seguir les diferents recomanacions establertes al Decret d’activitats al medi natural:

  • No acampar en boscos i/o camps de conreu.
  • Tenir en compte la distància amb el poble més proper.
  • Vigilar els llocs de pas de ramats o de bosses de processionàries.
  • S’haurà de preveure l’abastiment d’aigua.
  • Conèixer prèviament l’existència de llocs potencialment perillosos.
  • Esbrinar llocs amb cobertura per als telèfons.
  • Assegurar-se l’existència de zones ombrívoles.

Haurem de disposar d’un pla d’emergències on establirem un sistema d’avís, d’evacuació i de fi de l’emergència.

Cal recordar també que l’acampada lliure no està permesa fora de les zones autoritzades.

Excursions i sortides a la muntanya:

És molt important que notifiquem la nostra sortida i on anirem als responsables de les instal·lacions que haguem ocupat ( cases de colònies, refugis, hostals o cases rurals), als ajuntaments de la zona i/o la persona responsable de l’entitat que organitzi l’activitat.

Un cop a la muntanya és important moure’s en grup i no perdre mai el contacte visual entre la primera persona i l’última, no deixar mai els camins senyalitzats i intentar memoritzar l’entorn pel qual passem i no passar per camps de conreu.

Serà molt recomanable utilitzar l’equip adequat, portar la cantimplora plena d’aigua i aliments energètics com barrets i/o fruits secs. Per llei no podrem utilitzar fogons mòbils de butà fora de les zones d’acampada autoritzades.

Tinguem en compte que tot el que portem ens haurà de cabra a la motxilla per poder disposar dels braços lliures.

En cas de trobar una climatologia adversa, haurem de suspendre les activitats.

MÉS INFORMACIÓ:

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

two × 1 =

Scroll to Top