ENTITAT DEL MES: Colla de Bastoners d’Esplugues

Quina és la vostra tasca principal?

Durant els anys ‘80, un grup de persones interessades en la cultura popular i tradicional es van dedicar a recuperar danses i crear-ne de noves, interessant-se pel ball de bastons. D’aquí va sortir la futura colla, la qual va debutar a la Festa Major de 1985.

L’objectiu principal de la nostra entitat és promoure la Cultura Popular i Tradicional en tots els seus àmbits,  especialment el Ball de Bastons. Donem a conèixer el nom d’Esplugues a totes les poblacions on anem a fer els nostres balls, ja sigui a Catalunya, Espanya o a l’estranger.

Es tracta d’una entitat moderna, dinàmica, oberta a tothom que hi vulgui formar part, integradora, feminista, respectuosa amb el medi ambient, que fomentem activitats de caire lúdic entre els socis, com sortides conjuntes, dinars, calçotades, etc., per tal de cohesionar el grup i fer colla. Un altre gran interès de la colla és la unió i col·laboració amb la resta d’entitats del municipi.

Quines activitats destacaríeu?

La Colla de Bastoners organitza la Diada Bastonera dins dels actes de Festa Major, que inclou el sopar popular i el concert folk oberts a tota la població. També organitza el Matí Bastoner, dins del marc de les Festes de Primavera dedicat als més petits. A més, participem en altres actes com Carnestoltes, Festa Major de Santa Magdalena, Fira d’Entitats, Fira de Sant Jordi, Passadís d’honor a La Flama del Canigó, la Diada Nacional de Catalunya, Fira de Nadal, Festes dels barris d’Esplugues…

Arreu de Catalunya, participem a la Trobada Nacional del Ball de Bastons de Catalunya, que cada any se celebra a una població diferent i acudim a les poblacions on ens conviden a participar a les diades i celebracions d’altres colles.

Alguns actes que destacaríem de la trajectòria de la colla són els següents:

L’any 2001, la Colla va organitzar la XXVI Trobada Nacional del Ball de Bastons de Catalunya, fet que va consolidar la Colla i va demostrar que està capacitada per engegar projectes de gran envergadura, aquesta va aplegar a Esplugues 49 Colles i un nombre de 1900 bastoners, 300 músics i 200 col·laboradors, essent un gran èxit.

L’any 2002 va ser escollida com a representant Espanyola al Festival Internacional de L’Air (Frejús, França).

Al Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004, vam participar a l’espectacle “De la guerra a la pau a través del ball de bastons”.

L’any 2005 vàrem organitzar la I Mostra de Ball de Bastons del Baix Llobregat i vàrem rebre l’Insignia d’Argent de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya.

Al 2006 vàrem fer un intercanvi cultural amb el Grup de Paloteo de Villanubla (Valladolid).

L’any 2008 vam rebre la Menció d’Honor de la “Confederació d’Agrupacions de Cultura Tradicional Catalana” al Parlament de Catalunya per haver participat a la Festa Major de la Cultura Tradicional de Catalunya.

Aquell mateix any vam col·laborar en un projecte fent uns tallers de Ball de Bastons a dos grups de nois i noies adolescents dels Estats Units d’Amèrica, estudiants de NECT (National Educational Travel Council).

L’any 2010, i amb motiu de la celebració del 25è aniversari de la Colla, vam viatjar a Praga (Rep. Txeca) per participar a la quarta edició del festival “Prague Folklore Days”.

L’any 2014 amb motiu de la celebració dels 25 anys d’agermanament d’Esplugues amb la ciutat d’Ahrensburg (Alemanya) i el 700 aniversari de la fundació d’aquesta, la Colla de Bastoners vàrem acompanyar a la delegació de l’Ajuntament d’Esplugues als actes oficials que es celebraven a aquesta ciutat Alemanya.

Al 2015 l’Associació de Balls “Do Lusco ó Fusco” de Galícia, ens va convidar a participar en el Festival Anual “Encontro dos pobos” (Trobada de dos pobles), a la seva XXII edició al poble a Aguarda (Pontevedra), fet que va ocasionar un intercanvi cultural molt enriquidor.

Al 2016 vam participar al 29è Aplec Internacional de Cultura Popular a Perpinyà, a la Catalunya Nord.

Al 2020 vam ser abanderats, pregoners i portadors del carro del Sant de la Festa dels Tres Tombs d’Esplugues.

Entre tot això, també hem sigut capaços de crear noves coreografies i noves músiques.

Enguany organitzem la IV Trobada Bastonera Infantil de Catalunya el dia 2 d’octubre, en la qual esperem un gran nombre de colles de tot Catalunya.

Qui pot participar en les vostres activitats?

Totes les persones de qualsevol edat que els agradi la Cultura Popular i Tradicional i es sentin atretes pel Ball de Bastons, la música o simplement passar-s’ho bé compartint estones amb nosaltres.  

Com s’implica el voluntariat a l’entitat?

La persona voluntària, majoritàriament, s’implica venint als assajos setmanals de la Colla, alguns altres esdevenint músics de la Colla, també fent assistència per a la bona marxa de les sortides de la Colla i col·laborant en altres activitats que organitza la Colla, com ara el Carnestoltes o el Sopar de Festa Major.

Què us aporta el voluntariat?

El voluntariat és tot per a l’entitat, ja que tothom a la Colla és voluntari, per tant, sense totes i tots la Colla no podria existir.

Quins reptes de futur us marqueu?

El primer gran repte, a curt termini, és l’organització de la IV Trobada Bastonera Infantil de Catalunya pel dia 2 d’octubre de 2021.

A mig termini, es vol consolidar la Colla Infantil i de Joves, ja que són el futur de la Colla.

A més llarg termini, ens agradaria poder disposar d’una seu social per a la Colla on poder fer més i millors activitats.

Què li diríeu a una persona que s’està plantejant vincular-se a una entitat o realitzar un voluntariat

Que no s’ho pensi més i que vingui a veure’ns als assajos, els quals es duen a terme al Parc de la Concòrdia S/N (C/ Sant Gabriel) els dies que detallem a continuació:

  • Dies d’assajos i atenció:
    • Assaig Colla Infantil: tots els dilluns no festius de 19:00 a 20:00 h.
    • Assaig Colla Jove: tots els dimarts no festius de 20:00 a 21:00 h.
    • Assaig Colla Gran: tots els dimarts no festius de 21:00 a 22:00 h.
Scroll to Top