ENTITAT DEL MES: APRENEM

1 d’abril de 2020

En motiu de la celebració, el proper  2 d’abril, del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, entrevistem a l’Associació Aprenem per a la Inclusió de les Persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).

L’entitat va néixer el 2006 per iniciativa d’un grup de famílies amb l’objectiu principal de reivindicar i vetllar pels drets dels seus fills i filles, i per defendre una atenció adequada a les seves característiques.
Actualment, l’associació compta amb 550 famílies sòcies i, en el transcurs d’aquests anys d’activitat, han recopilat les experiències i les principals necessitats de les persones amb autisme.

Això els ha permès dissenyar serveis i projectes que parteixen del seu dia a dia garantint una resposta
ajustada a les seves necessitats.

“Creiem en un futur on és possible la plena inclusió de
les persones amb TEA”

Quina és la vostra tasca principal? Quines activitats destacaríeu?

Els nostres pilars fonamentals són:

  • treballar per la defensa i aplicació efectiva dels drets de les persones amb TEA
  • promoure l’autonomia i el desenvolupament personal de les persones amb TEA
  • acompanyar i donar suport a les seves famílies
  • sensibilitzar i fer difusió del coneixement sobre el trastorn a les administracions i la societat en general.

Una de les accions de sensibilització més importants que realitzem des d’Aprenem és, per commemorar el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme (2 d’Abril), la campanya anomenada Connecta’t al Blau.

La campanya té l’objectiu de donar visibilitat a les persones amb Autisme i a les seves famílies en tota la
societat.

Aquest any ens centrem en l’etapa de transició a la vida adulta, i el lema és: Tu vols un futur? Jo també!

L’autisme perdura al llarg de tota la vida. La transició a la vida adulta és un procés multidimensional que inclou l’inici de la vida laboral, la participació social en la comunitat i l’emancipació de la família.
En el cas de les persones amb autisme aquesta etapa és clau per al desenvolupament d’habilitats i competències relacionades amb la seva autonomia i autogestió, el coneixement del seu entorn i la promoció cap a la vida independent que els hi permeti accedir a opcions de FUTUR com qualsevol altra persona.

“Tu vols un futur? Jo també! #CONNECTATALBLAU

Qui pot participar en les vostres activitats?

Des d’Aprenem considerem que l’accés a la informació ha de ser gratuït i accessible per aquest motiu realitzem una sèrie d’activitats obertes a qualsevol família que tingui un membre amb TEA, com ara, assessoraments i orientació a les famílies, Escoles de Famílies (formacions per a famílies i professionals) i el projecte TEA TIME (suport emocional entre famílies).
D’altra banda, realitzem altres activitats com el Programa de Lleure amb activitats lúdiques i esportives; activitats d’oci familiar i els Grups d’Ajuda Mútua (GAM) que són serveis destinats a les famílies sòcies de l’entitat.

Com s’implica el voluntariat a l’entitat?

Les persones voluntàries poden vincular-se i col·laborar en vàries de les activitats que realitzem a Aprenem, com ara, les activitats de Sensibilització i Conscienciació com el Correblau (cursa solidària per a la inclusió escolar) o la Campanya Connecta’t al Blau, activitats del Programa de Lleure i Oci i activitats
de suport entre famílies realitzades per un/a familiar d’una persona amb TEA. Aquests projectes han sorgit de la detecció de necessitats i demandes de les famílies, per tant, el voluntariat és una part essencial per donar resposta a les seves necessitats i per afavorir el bon funcionament de cada activitat.

Què us aporta el voluntariat?

Considerem que el voluntariat té un paper fonamental i concret dins de la nostra entitat, que és complementari amb el treball que realitzen els professionals i que ofereixen una altra mirada a l’entitat, com ara:

  • Un reconeixement vers l’entitat pel fet que hi ha persones interessades a fer-se voluntàries amb nosaltres.
  • Desenvolupa un paper d’informació i sensibilització” social: el treball amb voluntariat té un efecte multiplicador, ja que aquest transmet la seva experiència a amistats, família, coneguts, etc.
  • Proporciona noves idees: són persones que provenen d’altres disciplines, d’altres treballs professionals i amb experiències vitals diferents. L’entrada de persones voluntàries sempre aporta “aire fresc” a una entitat.
  • Aporta valor solidari a l’entitat.
  • A la persona amb diversitat funcional li aporta la possibilitat de relacionar-se amb una pluralitat de persones ampliant així el marc de relacions, experiències i vivències.

Quins reptes de futur us marqueu?

En l’Associació Aprenem creiem en un futur on és possible la plena inclusió de les persones amb TEA i l’acompanyament integral a les famílies. Un futur on aquesta afirmació passi de ser un ideal a ser la realitat, on es garanteixin els drets de les persones amb TEA i es disposin dels recursos i suports necessaris per fer-ho possible.
La nostra missió és vetllar perquè la plena inclusió contempli totes les dimensions de vida de la persona: l’educació, la sanitat, el treball, l’habitatge, el lleure i les relacions socials.

Què li diríeu a una persona que s’està plantejant vincular-se a una entitat o realitzar un voluntariat?

Que no ho dubti més i que contacti amb nosaltres, la seva aportació és una font d’enriquiment imprescindible per avançar cap a la inclusió i la qualitat de vida de les persones.
Com associació contribuïm a fer que les persones voluntàries coneguin el TEA de primera mà i trenquin amb possibles mites, estereotips i barreres que puguin tenir,tant de forma teòrica (a través de formacions) com de forma pràctica (a través de la participació en les diverses activitats).

VOLS SABER MÉS?

c/ Rafel Sebastià Irla s/n
931 82 49 38 / 682 44 86 25
associacioaprenem.org
connectatalblau.org
@AprenemAutisme
@Aprenem
@AprenemAutisme
  Associació Aprenem

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 + 10 =

Scroll to Top