L’ENTITAT DEL MES: COORDINADORA D’ENTITATS DE CULTURA POPULAR D’ESPLUGUES

5 de juliol de 2019

La Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular d’Esplugues es va crear l’any 2005 impulsada per 13 entitats de cultura popular, amb la intenció de coordinar la seva participació en diferents actes culturals de la ciutat, centrats sobretot en l’organització, gestió i divulgació de les festes de Santa Magdalena, Sant Mateu i Sant Joan.

Entre d’altres, el principal objectiu i reivindicació històrica de les entitats, era el d’aconseguir un Casal d’Entitats per a les diferents colles que formen la coordinadora, amb la intenció de trobar un espai digne per a la seva activitat fora dels dies de festa.

Després de treballar en el primer projecte de Casal d’Entitats que posteriorment es va abandonar, les entitats es van ubicar al Carrer Nou (a les naus) i posteriorment ens van reubicar a l’espai actual, a la nau del carrer Àngel Guimerà. Ara s’està treballant en un nou projecte de Casal d’Entitats que, si tot va bé, s’ubicarà al final de la rambla Àngel Guimerà, al costat de l’escola Lola Anglada.

Avui dia, la Coordinadora està formada per una quinzena d’entitats de cultura popular: el Ball de Diables, els Geganters, els Bastoners, l’Esbart, els Castellers, els Atabalats, els Drums, els Tres Tombs, Toc de foc, els Boiets Esquitxafocs, l’Avenç, Festes, Pastorets, Tic Esplugaviva, Boc de Biterna, l’Agrupament Escolta i Guia Sant Jordi i Els Trabucaires.

Parlem amb el Pau Vinyoles, membre actiu de la Coordinadora.

Quina és la vostra tasca principal? Quines activitats destacaríeu?

La tasca principal de La Coordinadora és la d’organitzar i coordinar les entitats de cultura popular en la seva participació durant les festes culturals de la ciutat.

També es duen a terme projectes transversals com el projecte de dur la cultura popular a les escoles, les jornades de formació, les lones decoratives als comerços amb imatges de la festa, etc.

Per la festa de Santa Magdalena, podem destacar la celebració del dia 22 de juliol amb l’homenatge al Ginjoler, els Balls propis d’Esplugues, el Seguici, les Ofrenes i els Versots. També cal destacar alguns actes de l’ampliació de Santa Magdalena com podrien ser la Processó del Ferro, el Correbars, el vermut, el dinar popular, la Diada Castellera Memorial David Carreras i els concerts.

Per la festa de Sant Mateu, destacaríem la gestió i la coordinació del Seguici del pregó, la cercavila festiva i el seguici infantil. A més a més la Coordinadora participa de les activitats que tenen lloc a la Barraca del Robert Brillas.

Per la festa de Sant Joan es coordinen les activitats relacionades amb la festa de la Flama del Canigó.

Aquest és un petit tast de les moltes activitats que coordinem i realitzem les entitats.

Qui pot participar en les vostres activitats?

Les activitats estan obertes al públic en general, ja que estem parlant de cultura popular, de cultura viva i de carrer, per això busquem la participació de la ciutadania i el cos a cos amb la gent.

Sempre hi ha activitats més de mostra, però en general busquem la participació directa de la gent.

Qualsevol persona pot implicar-se en les colles de cultura popular. Hi ha un gran ventall de possibilitats amb diferents graus d’implicació, edat recomanada i tipologia d’activitat. Per a la canalla, gairebé totes les colles tenen una secció infantil.

Com s’implica el voluntariat a l’entitat?

Tant a la Coordinadora, com a totes les colles, els participants som voluntaris. En el cas de la Coordinadora, els membres som la gent de les entitats, que som qui formem les comissions, la junta i també qui donem suport a totes les accions que es realitzen, tant de muntatge, com als torns a les barres, cuina, etc. A part, evidentment en la participació en les activitats.

Sense els voluntaris i voluntàries no hi hauria festa!

En l’àmbit de la gestió, som una organització molt horitzontal, en el fet que totes les colles assumeixen responsabilitats i sempre de manera voluntària.

Que us aporta el voluntariat?

D’entrada, el voluntariat ens permet poder realitzar les festes amb garanties d’èxit, ja que sense la gent de les colles no hi hauria festa o aquesta no podria ser popular i gratuïta.

La pregunta que ens hauríem de fer és, “Que ens aporta la cultura popular?” Per a nosaltres, és un tret identitari de cada ciutat, una manera de fer poble i fer país. Participar-hi implica fer créixer el teixit associatiu, enfortint així la cultura popular del nostre poble.

  • Quins reptes de futur us marqueu?

El repte més imminent és la propera celebració dels 30 anys de la recuperació de la festa de Santa Magdalena. Per a celebrar-ho s’ha preparat una exposició on es podran veure imatges històriques de la festa però també s’hi podran trobar elements festius com instruments, vestimenta de les colles, estris… Del 9 al 22 de juliol es podrà visitar al Casal de Cultura Robert Brillas.

Un altre projecte que ja s’ha iniciat i es vol seguir fent és el “carrer museu” amb les lones als comerços, que serveixen per a protegir els aparadors de les espurnes del foc a la vegada que fan uns carrers vistosos i decorats de Festa Major. Busquem facilitar la feina i mantenir una bona relació amb els comerciants del poble fent també promoció dels actes a través de les imatges.

A part, també estem tirant endavant un projecte amb la intenció de portar la cultura popular a les escoles, per a que tots els infants coneguin les figures i les colles. La nostra intenció és motivar-los a participar-hi, a formar part de les colles i així enfortir el teixit associatiu del nostre poble a través de la seva pròpia cultura.

Busquem una implicació per part dels docents per poder treballar-ho al dia a dia i  fer-ho extensible al llarg del temps.

Actualment estem preparant ja els materials, hem iniciat reunions i ja tenim algunes mestres implicades i amb la màxima disponibilitat.

La nostra intenció  és que els infants no només gaudeixin de les activitats i s’emmirallin en els participants de les colles, sinó que tenim clar que seran el futur relleu i per això busquem també una implicació per part de la família.

Un altre projecte que tenim encaminat és la nova seu del Casal d’Entitats. Ja hem realitzat tota la feina tècnica i de model de gestió, ara només faltaria disposar del local que esperem que estigui enllestit en 2021-2022.

Amb el nou Casal gaudirem d’espais de reunió i assaig comunitaris que implicaran un increment de les relacions entre colles, essent aquest un punt de trobada entre elles. Volem que sigui un espai viu i obert al públic (assajos oberts, cicles d’activitats, menjars populars, etc.).

Què li diríeu a una persona que s’està pensant plantejant vincular-se a una entitat o realitzar un voluntariat?

Implicar-se en una de les colles,  vol dir fer poble i fer país generant un sentit identitari que serà positiu per a la ciutat i es revertirà en el mateix individu. Serveix per empoderar-se, prendre decisions cooperades, treballar valors com la solidaritat, compartir, compromís, fer amistats, entre moltes altres coses.

En el cas de les persones nouvingudes a la ciutat, pot servir per a millorar la seva integració, la coneixença de la ciutat i de la cultura que la forma.

Una persona més a la pinya ens enforteix a tots!

VOLS SABER MÉS DE L’ENTITAT?

Adreça: c/ Àngel Guimerà 38 – Casal de Cultura Robert Brillas
Correu: coordinadoraesplugues@gmail.com
Web: www.culturapopularesplugues.cat 
Facebook: /Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular d’Esplugues
Instagram: /coordinadoraesplugues

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

thirteen + ten =

Scroll to Top